Читај ми!

Novoazovsk pod kontrolom aktivista

Strateški važan grad na jugoistoku Ukrajine – Novoazovsk, u rukama proruskih aktivista. Tri osobe poginule u Donjecku kada je artiljerijska granata pogodila Palatu kulture. Kijev opet tvrdi da su na dva mesta grupe ruskih oklopnih vozila prešle ukrajinsku granicu. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk očekuje "praktičnu pomoć" NATO-a.

17.30 – Ruski padobranci koje su u ponedeljak zarobile ukrajinske snage, rekli su da su bili na rutinskom treningu i da nisu shvatili da se nalaze na ukrajinskoj teritoriji dok nisu privedeni, javlja Rojters.

17.25 – Tri osobe poginule u Donjecku kada je granata koju su navodno ispalili ukrajinski vojnici, pogodila Palatu kulture, javlja Itartas.

16.20 – Kijev optužio Moskvu da je postavila vojnu bazu na jugoistoku Ukrajine, a reč je navodno o taktičkom bataljonu u blizini sela Pobeda udaljenog oko 50 kilometara od Donjecka, prenosi AFP.

16.00 – Sergej Lavrov je rekao da primirje u Ukrajini ne može da bude "talac" razgovora i da "svi treba da prestanu da pucaju". Najavljuje slanje još humanitarnih konvoja, prenosi Itartas

15.25 – Proruske snage ušle u Novoazovsk, kaže gradonačelnik tog mesta Oleg Sidorkin, javlja AP.

Gradonačelnik Novoazovska, ključnog grada na jugoistoku Ukrajine, saopštio je da su proruske snage uspele da uđu u grad posle trodnevnih sukoba i teškog granatiranja kojem je bio izložen, prenosi Fonet.

U kratkoj telefonskoj izjavi AP-u, gradonačelnik Novoazovska Oleg Sidorkin potvrdio je da su proruske snage ušle u grad.

Agencija navodi da se još ne zna koliko je tačno ljudi ušlo u grad.

Novoazovsk je od strateškog značaja za obe strane, jer se nalazi na putu koji ide iz Rusije ka glavnoj ukrajinskoj luci Marijupolj, a zapadno vodi na Krim, koji je proglasio otcepljenje od Ukrajine.

Iznad grada se vijorio gust crni dim, pošto su proruski aktivisti bacili na Novoazovsk najmanje 10 minobacačkih granata.

Ranije danas, portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je da je grupa ruskih vojnika prešla ukrajinsku granicu u oklopnim vozilima i kamionima i ušla u istočni grad Amvrosijivka, prenosi Tanjug.

U okršajima ukrajinskih i proruskih snaga u gradovima Gorlivka i Ilovajsk poginulo je oko 200 proruskih aktivista i uništeni su tenkovi i raketni sistem, rekao je Lisenko, prenela je agencija Rojters.

Prema njegovim rečima, 13 ukrajinskih boraca je poginulo u poslednja 24 sata, a njih 36 je ranjeno.

Agencija AFP je navela da je viđen konvoj od oko 100 kamiona, oklopnih vozila i raketnih bacača na putu prema gradu Telmanove, oko 80 kilometara od Donjecka i 20 kilometara od ruske granice.

"Verujemo da je reč o ruskoj opremi. Vi ne možete kupiti 100 tenkova na pijaci u Donjecku ili Lugansku", rekao je neimenovani vojni izvor francuskoj agenciji.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila da je manja grupa vozila prešla granicu iz Rusije na oko 110 kilometara istočno od Donjecka i da se kreće prema tom uporištu proruskih aktivista.

Inače, predsednici Ukrajine i Rusije, Petro Porošenko i Vladimir Putin, sastali su se juče u Minsku kako bi se dogovorili o "mapi puta" za što skoriji prekid vatre na istoku Ukrajine.

Jacenjuk očekuje "praktičnu pomoć" NATO-a

U međuvremenu, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je Ukrajini potrebna "praktična pomoć" NATO-a i da očekuje da takva odluka bude doneta na samitu Alijanse sledeće sedmice u Velsu.

"NATO je naš partner i očekujemo praktičnu pomoć od naših zapadnih partnera i Alijanse", rekao je Jacenjuk na sednici vlade, prenose agencije.

On je dodao da Kijev očekuje da "odluke od suštinskog značaja budu donete na samitu NATO-a u septembru".

Jacenjuk tvrdi i da Kijev zna za planove Rusije da zaustavi dotok gasa Evropi ove zime.

Rusko ministarstvo energetike i kompanija "Gasprom" za sada se nisu oglasile povodom tih tvrdnji, navodi Rojters i podseća da je polovina izvoza ruskog gasa u prošloj godini išla preko ukrajinske teritorije.

Danas su Jacenjuk i predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksandar Turčinov napustili partiju Batkivščina (Domovina), koju vodi bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Mada smo udaljeni u političkim stavovima. To ne znači da postoji konflikt, napisao je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici komentarišući odlazak Jacenjuka i Turčinova iz partije.

"Imam prijatelje u Batkivščini. Imam mnogo toga zajedničkog sa tim ljudima i nadam se mnogim dobrim stvarima u budućnosti", napisao je Avakov, koji je, takođe, nekad bio član te partije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво