Читај ми!

Sastali se Putin i Porošenko

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev – predsednici zemalja koje čine Evroazijsku carinsku uniju, sastali su se u Minsku sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Sastanku je prisustvovala i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton. Potom su se "oči u oči" sastali Putin i Porošenko.

Detalji današnjeg susreta predsednika Rusije, Belorusije i Kazahstana sa ukrajinskim predsednikom za sada ne objavljuju, javile su ruske agencije.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su svi lideri na susretu u Minsku složni u oceni da je potrebno deeskalirati sukob u Ukrajini, i najavio za sutra mogućnost održavanja susreta Kontakt-grupe za rešavanje krize u Ukrajini.

"Svi želimo napredak", rekao je Lukašenko, ističući da je već današnji susret u glavnom gradu Belorusije "nesumnjivo napredak", preneo je Rojters.

"Razgovori su bili teški. Pozicije strana se razlikuju, ponekad fundamentalno", istakao je beloruski predsednik.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da današnje razgovore sa Vladimirom Putinom i najvišim evropskim zvaničnicima vidi kao ključne za budućnost Evrope.

"O sudbini sveta i Evrope odlučuje se na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim", rekao je Porošenko posle rukovanja sa Putinom, na početku bilateralnog susreta, prenela je agencija AFP.

Putin je izjavio da kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije niti odbacivanjem dijalog sa predstavnicima regiona Ukrajine gde većinu čine Rusi.

Ruska privreda bi mogla da pretrpi štetu od oko 100 milijardi rubalja (2,77 milijardi dolara) ukoliko evropski proizvodi čiji je uvoz Rusija zabranila kao odgovor na sankcije EU, ipak dospeju u Rusiju preko Ukrajine posle potpisivanja sporazuma sa EU, preneo je Rojters.

Zvanična Moskva je više puta upozorila Kijev da bi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU predstavljalo ekonomsko samoubistvo.

Putin je dodao da će, u slučaju da se to dogodi, zvanična Moskva uvesti ekonomske kontramere. Pored toga, posledice će osetiti i Belorusija i Kazahstan, koji pored Rusije čine Carinsku uniju.

"Sektori industrije i poljoprivrede biće veoma pogođeni, a osetiće se i negativne posledice po ekonomski rast i razvoj", istakao je Putin.

Ruski predsednik je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom upozorio da će tranzicija Ukrajine na trgovinske standarde EU koštati tu zemlju 165 milijardi evra u narednih deset godina.

Poslednji put dvojica lidera su se susrela u Normandiji, 6. juna, dan pre Porošenkove inauguracije na mesto predsednika.

Tada je susret trajao manje od 10 minuta i u njemu su učestvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Minsku se odvojeno sastala sa Porošenkom radi razgovora o ukrajinskoj krizi, rekla je portparolka Eštonove, Maja Kocijančič, prenela je agencija Itartas.

U međuvremenu, na istoku Ukrajine se nastavljaju borbe između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво