Читај ми!

Kurdi napreduju u Iraku, serija napada u Bagdadu

Snage iračkih Kurda preuzele kontrolu nad delom teritorije od džihadista Islamske države. Desetine poginulih u nizu bombaških napada u Bagdadu.

Kurdske snage, uz podršku iračke avijacije uspele su da zauzmu tri sela severoistočno od Bagdada, u provinciji Dijala, kao i jedan od glavnih puteva koje Islamska država koristi za transport svojih boraca i opreme, javio je AFP, prenosi Beta.

Zvaničnici kurdskih snaga naveli su da bi one uskoro mogle da zauzmu kontrolu i nad ulazima u grad Džalavla, koji pokušavaju da preuzmu već dve nedelje od džihadista.

"Džalavla je strateški važna, jer je prolaz ka Bagdadu", rekli su zvaničnici i dodali da iračka vojska izvodi vazdušne napade dok kurdski borci vode kopnene borbe.

Vašington, koji je od 8. avgusta izveo više od 90 vazdušnih udara na položaje Islamske države na severu Iraka, najavio je da će nastaviti s napadima, govoreći i o proširivanju intervencije i na Siriju.

Iračka vlada suočena je od 9. juna sa ofanzivom džihadista Islamske države, sunitske ekstremističke grupe koja je zauzela teritoriju u pet provincija te zemlje, izazvavši beg desetina hiljada ljudi iz područja zahvaćenih sukobima.

U međuvremenu, u nizu bombaških napada u centru i predgrađima Bagdada, poginule su 43, a povređeno 89 osoba, saopštile su lokalne vlasti.

Zvaničnici navode kako je najsmrtonosniji napad izvrši jedan bombaš-samoubica, koji se razneo usred veće grupe šiitskih vernika kad su napuštali džamiju na istoku Bagdada posle podnevne molitve, pri čemu je poginulo najmanje 15, a povređeno je 32 ljudi, prenela je agencija AP.

Posle tog napada, usledio je niz eksplozija automobila-bombi na jugu iračke prestonice.

U naselju Karbala je u jednoj eksploziji poginulo 12, a povređen 31 civil, dok su u Hilalu eksplodirale dve bombe, pri čemu je život izgubilo 11, a povređeno je 26 ljudi.

U Bagdadu su se danas dogodila još dva odvojena napada, u kojima je poginulo još petoro ljudi.

Našto ranije, novoimenovani irački premijer Hajder el Abadi pozvao je brojne šiitske paravojske i plemena u zemlji da prestanu da deluju nezavisno i dođu pod kontrolu vlade, dodajući da su razgovori političkih rivala o formiranju nove vlade "konstruktivni i pozitivni".

El Abadi je na prvoj konferenciji za novinare od kako je prihvatio imenovanje za mandatara nove vlade govorio i o tome na koji način će pokušati da reši brige sunita, koji kažu da su na meti šiitskih paravaojski u verski izmešanim oblastima.

"Nikada nećemo dozvoliti nijednoj oružanoj grupi da operiše izvan državnog okvira. Oni svi treba da budu u državnom okviru i pod kontrolom bezbednosnih snaga", poručio je El Abadi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво