Читај ми!

Bivši šef CIA: Džihadisti će napasti Zapad

Majkl Hajden, bivši šef CIA, upozorio da je samo pitanje vremena kada će militantna islamistička organizacija Islamska država napasti Zapad.

Majkl Hajden očekuje da Islamska država (IS) pokuša da izvede napad na neku metu u Sjedinjenim Američkim Državama ili Evropi.

Hajden je u izjavi američkoj TV mreži Si-En-En, koju prenosi Tanjug, upozorio da je napad džihadista Islamske države na Zapad pitanje vremena.

"Iskazali su svoju nameru. Nema moćnijeg načina da iskažu svoju sposobnost među džihadističkom zajednicom od uspešnog napada na Zapad", naveo je penzionisani general.

"IS je veoma moćna lokalna organizacija i verovatno moćna regionalna teroristička organizacija. Ona ima globalne ambicije i ima sredstva", objasnio je Hajden.

Unutar bezbednosne zajednice, međutim, ne postoji saglasnost u vezi sa tim da li je Islamska država u ovom trenutku sposobna da napadne ciljeve na Zapadu.

Islamska država je u junu promenila naziv. Do tada je bila poznat pod imenom Islamska država Iraka i Levanta ili Islamska država Iraka i Sirije, a njeni pripadnici su nedavno pogubili američkog novinara Džejmsa Folija i sam čin zločina snimili i objavili na internetu.

Bivši zamenik direktora CIA Majkl Morel nazvao je Folijevo pogubljenje "prvim terorističkim napadom" te organizacije na SAD.

Američka vojska pokrenula je vazdušne udare na uporišta IS u regionu zbog, kako je prvobitno saopšteno, zaštite američkih diplomata u konzulatu u Erbilu u Iraku i kako bi se zaustavio genocid nad manjinskom jazidskom verskom zajednicom.

U međuvremenu se teritorija na kojoj se izvode napadi proširila i na druga područja, a Hajden smatra da bi američka vojska trebalo da proširi dejstvo i na teritoriju Sirije, gde  od 2011. godine besni građanski rat.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво