Читај ми!

Sukob na rusko-ukrajinskoj granici

Kijev tvrdi da je ukrajinska vojska zaustavila prodor konvoja blindiranih vozila iz Rusije. Navodi da su ta vozila ušla na ukrajinsku teritoriju iz Rusije kod Azovskog mora. Sergej Lavrov rekao da su "netačne informacije o invazijama veoma česte".

19.20 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao da je "izuzetno zabrinut" zbog namere Rusije da pošalje drugi konvoj "takozvane humanitarne pomoći", prenosi Rojters.

15.35 - Ukrajinska vojska zaustavila prodor konvoja blindiranih vozila iz Rusije, sa kojim su se prethodno sukobila, saopšteno je iz Kijeva, prenosi Beta.

13.55 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da nije čuo ni za kakvu vojnu invaziju iz Rusije u Ukrajinu, istakavši da su i "ranije stizale netačne informacije", prenosi Tanjug.

13.00 - Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao da su ruske snage "prerušene" u proruske aktiviste ušle na jugoistok Ukrajine sa 10 tenkova i dva oklopna vozila.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su njihove snage zaustavile prodor konvoja blindiranih vozila i tenkova iz Rusije, sa kojim su se prethodno sukobile.

Portparol ukrajinske vojske naveo je da je vojska uspela da zaustavi kolonu od "deset tenkova i dva blindirana vozila za transport vojnika" sa zastavama "separatista", koja se, pošto je prešla granicu sa Rusijom, kretala ka gradu Marijupolju.

Pripadnici bataljona "Dnjepar-1" i "Donbas"" tvrde da su uspeli su da unište deset protivničkih oklopnih transportera. "Sada se 'teroristi' povlače ka ruskoj granici a borci Dnjepra-1 ih prate", rekli su novinarima.

Agencija Frans pres prenela je izjave očevidaca, stanovnika grada koji se nalazi u blizini mesta sukoba, da su se čule eksplozije ka istoku u pravcu granice.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov demantovao je te navode. "Nisam čuo ništa o tome, ali dezinformacije o našoj 'invaziji' nisu ono što nedostaje", dodao je Lavrov.

Pripadnici bataljona "Dnjepar-1" i "Donbas"" tvrde da su uspeli su da unište deset protivničkih oklopnih transportera. "Sada se 'teroristi' povlače ka ruskoj granici a borci Dnjepra-1 ih prate", rekli su novinarima.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da nije čuo ni za kakav upad kolone vojne tehnike iz Rusije u oblasti Markina. "Nisam to čuo, ali dezinformacija o našim upadima je i previše", dodao je Lavrov.

I proruske snage su demantovale da se kolona ruske oklopne tehnike kretala od granice sa Rusijom.

"To nije nikakva ruska tehnika. Ustanici pokušavaju da opkole delove Nacionalne garde kod Novoazovska. Ti delovi ustaničkih snaga sa oklopnom tehnikom prebačeni su do Novoazovska od sela Telmanovo", rekao je Interfaksu vicepremijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin.

U isto vreme, ukrajinski vojska nastavila je granatiranje Donjecka, a glavni udar bio je na predgrađa.

Proruske snage ubile su dve od tri žene snajperiste na krovu tržnog centra u Donjecku, a treća žena snajperista uspela je da pobegne, javio je Itartas, prenosi Tanjug.

Lokalna gradska milicija zarobila je grupu koja je instalirala lokatore za radio vezu po gradu.

Teška artiljerijska paljba čula se iz pravca aerodroma koji je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Intenzivne borbe se vode i u predgrađima Donjecka u blizini naselja Jelenovka 20 kilometara južno od grada, što je paralisalo jedan od dva gradska autobuska terminala.

U iznenadnim napadima, grupa ukrajinskih snaga u blizini Jelenovka je opkoljena.

Pošto su tokom noći pokušavale da suze opsadu oko dve grupe ukrajinskih snaga, proruski borci opkolili su treću grupu ukrajinskih vojnika, u blizini naselja Stepanovka, Amvrosijevka i Stepano-Krinka, javljaju lokalni mediji, prenosi Tanjug.

Proruske snage su objavile da su opkolile više od 40 tenkova, oko 100 borbenih pešadijskih vozila, oklopnih transportera i padobranskih borbenih vozila, oko 50 raketa "Grad" i sisteme za višestruko lansiranje raketa "Uragan", kao i više od 60 mitraljeza i pušaka za ispaljivanje granata.

U međuvremenu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija želi da uskoro pošalje još jedan konvoj sa humanitarnom pomoći u istočnu Ukrajinu, nakon što su Kijev i Zapad kritikovali Moskvu zbog slanja prvog humanitarnog konvoja bez zvanične dozvole.

"Humanitarna situacija se ne poboljšava, već se pogoršava. Mi želimo da postignemo sporazum o svim uslovima za isporuku drugog konvoja istim putem narednih dana", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Ruski ministar spoljnjih poslova je takođe rekao da se ne može sva šteta naneta civilnoj infrastrukturi u istočnoj Ukrajini pripisati greškama ili slučajnosti.

Lavrov je, uoči sutrašnjeg sastanka ruskog i ukrajinskog predsednika u Minsku, istakao da je Rusija spremna da upotrebi svaki oblik diplomatije u cilju okončanja sukoba u Ukrajini, dodajući da je cilj da se pomogne Ukrajincima da se dogovore među sobom, naveo je Rojters.

Komentarišući jučerašnju paradu ukrajinskih ratnih zarobljenika kroz Donjeck, Lavrov je ocenio da ta parada nije bila ponižavajuća.

"Video sam slike sa te parade i nisam video ništa što bi se moglo smatrati ponižavajućim. Što se tiče ponižavajućeg ophođenja prema ratnim zarobljenicima, neka se advokati bave time", rekao je Lavrov, preneo je AFP.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се