Читај ми!

Pokrajina u Siriji pod kontrolom džihadista

Glavnu vojnu vazdušnu bazu Tabka na severoistoku Sirije zauzeli borci Islamističke države. Osvajanjem baze uklonjeni poslednji ostaci Asadovog režima u tom delu zemlje. U zasedi sirijske vojske ubijena 32 pobunjenika.

Zauzevši bazu Tabka, pripadnici Islamske države uklonili su i poslednje uporište režima u Damasku u pokrajini Raka, kojom dominira ta džihadistička organizacija, saopštili su aktivisti i državni mediji, a prenosi Beta.

U borbama za aerodrom, koje su trajale šest dana, poginulo je 179 sirijskih vojnika i 365 pripadnika Islamske države, objavila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Vazduhoplovna baza Tabka - u kojoj se nalazi nekoliko eskadrona borbenih aviona, helikopteri, tenkovi, artiljerija i bunkeri s municijom - treća je vojna baza u ovoj oblasti, koja je od prošlog meseca pala u ruke ekstremistima, preneo je AP.

U međuvremenu, 32 pobunjenika ubijena u zasedi sirijske vojske u u južnoj provinciji Dara.

Kako prenosi AFP, o ovom slučaju i ubistvu iz zasede izvestila je i sirijska državna televizija, navodeći da je ubijeno "na desetine terorista".

Izvestioci iz Opservatorije za ljudska prava navode da je tokom tog napada ranjeno 26, a nestalo 12 pobunjenika.

I posmatrači i državni mediji saopštili su da je napad izveden između dva grada - Hare i Zamrina na zapadu provincije Dara.

Hara je pod kontrolom snaga režima, ali Zamrin uglavnom drže pobunjeničke snage.

U Siriji je od izbijanja sukoba u martu 2011. godine poginulo više od 180.000 ljudi. Među žrtvama je 58.805 civila, od kojih 9.428 dece i 6.036 žena.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи