Читај ми!

Počela erupcija vulkana na Islandu

Islandska civilna avijacija dobila je crveni, najviši stepen uzbune nakon što je ispod glečera Vatnajekul počela erupcija vulkana Bardarbunga. Erupcija je tokom prošle nedelje najavljivana hiljadama manjih zemljotresa. Zabranjeni letovi u oblasti vulkana.

Nacionalna meteorološka služba Islanda saopštila je da seizmički podaci pokazuju da se led ispod glečera Vatnajekul topi zbog lave koja provaljuje iz vulkana, prenosi Beta.

Vatnajekul je, inače, najveći glečer na Islandu.

Ekspertkinja za vulkane Melisa Fefer rekla je da nije jasno kada će se, i da li će se uopšte lava probiti kroz led, koji je na tom mestu debeo između 100 i 400 metara, i baciti u vazduh vrelu paru i tone pepela.

Upravo je zbog opasnosti od pepela podignut nivo opasnosti za civilne avione na najviši nivo. Crvena uzbuna znači značajnu emisiju pepela u atmosferu.

Služba za avio-sabraćaj proglasila je zonu zabranjenog leta oko vulkana ali nije zatvorila vazdušni prostor iznad Islanda.

Fefer je rekla da naučnici preleću glečer, tragajući za promenama na njegovoj površini, i da motre kakva je situacija sa vodenim tokovima koji ističu iz glečera, pošto bi naglo topljenje moglo dovesti do poplava.

Vulkan Bardarbunga su prošle sedmice potresle na hiljade malih zemljotresa, duboko ispod islandskog glečera Vatnajekul, a posle jučerašnjeg zatišja, aktivnost se danas nastavila.

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni severno od Vatnajekula. Ta oblast nije naseljena, ali je omiljena za izlete.

Do erupcije vulkana će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva.

Islandski vulkan Eijafjatlajokutl izbacio je 2010. oblak pepela, koji je izazvao pometnju u vazdušnom saobraćaju, jer je najmanje 100.000 letova otkazano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво