Читај ми!

Srušen neboder u izraelskom napadu na Gazu

Povređene najmanje 22 osobe, uključujući 11 dece u napadu izraelskih borbenih aviona na jednu stambenu zgradu u centru grada Gaza. Eksplozija potresla i obližnje zgrade. Vojska saopštila da je ciljala operativnu sobu Hamasa.

U napadu izraelskih borbenih aviona srušena je dvanaestospratna stambena kula u centru grada, rekli su očevici i palestinski zvaničnici, a prenosi Tanjug.

Izrael je izveo oko 5.000 vazdušnih udara u ofanzivi na Pojas Gaze, započetoj 8. jula, ali je ovo prvi put da je čitav oblakoder srušen. Eksplozija je potresla obližnje zgrade i velika vatrena lopta se videla iznad grada Gaze, prenosi Asošijeted pres.

Izraelska vojska je saopštila da je ciljana operativna soba Hamasa ali nije objasnila zašto je čitava kula od 48 stanova sravnjena sa zemljom.

Policija u Gazi je rekla da je izraelski avion ispalio raketu upozorenja u pravcu zgrade, a pet minuta kasnije su ispaljene dve rakete s eksplozivom.

Među ranjenima je osim dece i pet žena, rečeno je u bolnici Šifa.

Rušenje oblakodera smatra se još jednim znakon eskalacije sukoba, nakon što su indirektni pregovori o trajnijem primirju, kojima je posredovao Egipat, doživeli krah u utorak.

Izraelska vojska je rekla da je iz Gaze danas ispaljeno najmanje 93 raketa i granata na Izrael.

Ta baražna vatra usledila je dan nakon što je u eksploziji granate u jednom kibucu na jugu Izraela poginuo četvorogodišnji dečak. Izraelski mediji javljaju da veliki broj stanovnika južnog Izraela, kraj granice s Gazom, napušta svoje domove i seli se u bezbedna područja, posle smrti dečaka.

Izraelski ministar zadužen za javnu bezbednost Jicak Aharonovič rekao je tokom posete jugu Izraela da bi trebalo da odu svi oni čije prisustvo nije neophodno.

Ministar odbrane Moše Jalon pozvao je stanovnike tog područja da budu spremni na dugu kampanju protiv Hamasa.

"Na kraju ćemo pobediti. To je test ostanka na vlasti i jačine," rekao je Jalon.

Uprkos eskalaciji sukoba, Egipat je apelovao na zaraćene strane da obnove pregovore i dogovore se o neograničenonom prekidu vatre. Palestinski predsednik Mahmud Abas je nakon razgovora s egipatskim kolegom Abdel Fatahom el Sisijem rekao da će Egipat pozvati delegate u Kairo.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova u međuvremenu je izdalo saopštenje pozvavši "strane da prihvate prekid vatre neograničenog trajanja i da obnove indirektne pregovore u Kairu".

"Čim prekid vatre stupi na snagu dve strane mogu da sednu i diskutuju o svojim zahtevima", rekao je Abas, dodavši da će palestinska delegacija uključiti Hamas, kao i na prethodnim rundama, preneo je AFP.

Abasov sastanak sa Sisijem usledio je nakon dva sastanka u Kataru u četvrtak i petak s liderom Hamasa Kaledom Mešalom, koji živi u izgnanstvu, a čija organizacija de fakto vlada Pojasom Gaze.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара