Читај ми!

Teritorijalni integritet Ukrajine presudan

Diplomatsko rešenje za situaciju u Ukrajini je prioritet, rekla nemačka kancelarka Angela Merkel posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Merkelova nije isključila nove sankcije protiv Rusije, ukoliko, kako je rekla, ne bude napretka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom svoje prve posete Kijevu otkad je početkom godine izbila ukrajinska kriza obećala nastavak pomoći proevropskim vlastima Ukrajine, dodavši da je teritorijalni integritet te zemlje od presudne važnosti.

"Značaj moje posete je u poruci da nemačka vlada veruje da je teritorijalni integritet i dobrobit Ukrajine od presudne važnosti", poručila je Merkelova, a prenela je agencija AP.

Porošenko je izjavio da Kijev neće žrtvovati svoj suverenitet za mir.

"Došlo je vreme za mir u Donbasu. Zajedno sa našim evropskim partnerima i čitavim svetom ćemo uraditi sve da do mira dođe, ali ne po cenu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine", istakao je ukrajinski predsednik.

Merkelova je na sastanku ponovo pozvala Moskvu da se anagažuje na postizanju mirovnog plana sa vladom u Kijevu, dodavši da uspeh nije moguć ako je samo jedna strana zainteresovana za diplomatsko rešenje.

"Da bi plan bio uspešan, potrebno je da ga primenjuju obe strane. Mir ne možete postići sami. Nadam se da će pregovori sa Rusijom biti uspešni", rekla je nemačka kancelarka.

"Plan je na stolu, a sad mora da usledi akcija", istakla je ona i dodala da ukrajinska i ruska strana takođe treba da dogovore prekid vatre.

Kako je rekla, nove sankcije protiv Rusije trenutno nisu u fokusu. Međutim, nemačka kancelarka nije isključila mogućnost novih sankcija u budućnosti ako se situacija pogorša.

Prethodno je kancelarija Porošenka objavila saopštenje sa sastanka, u kojem se navodi da je predsednik rekao kako je Merkelova "dobar prijatelj i zaštitnik Ukrajine" i istakao da su u poslednja dva meseca razgovarali više od 20 puta, što je Ukrajini zaista pomoglo da zaštiti svoje interese.

Ukrajinski predsednik se zahvalio Nemačkoj zbog podrške koju pruža Ukrajincima u njihovom nastojanju da izgrade mir i demokratiju, saopštila je Porošenkova pres služba.

Merkelova je rekla da u Kijevu namerava da razgovara o pitanju nemačke pomoći Ukrajini u teškim vremenima i "putu ka miru kojim moramo ići", prenosi Ukrinform.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи