Читај ми!

Irak, istraga o masakru u džamiji

Predsednik iračkog parlamenta Salim el Džaburi rekao je da je u toku istraga o napadu na sunitsku džamiju, kada je ubijeno 70 ljudi. Desetine mrtvih u bombaškim napadima u Kirkuku i Bagdadu. UN upozorava da masakr preti gradu Amerliju, koji naseljavaju Turkmeni šiitske vere.

Poslanici iz skupštinskog odbora za bezbednost objaviće rezultate istrage o napadu u džamiji za dva dana, rekao je El Džaburi na konferenciji za novine, prenosi Tanjug.

Džaburi je napad, koji se juče desio severoistočno od Bagdada, opisao kao "krvoproliće".

Još nije poznato da li iza napada stoje šiitski ekstremisti ili pripadnici sunitske grupe Islamska država.

Dva glavna sunitska bloka, uključujući i El Džaburijev, obustavili su razgovore o formiranju nove vlade koju bi predvodili šiiti, sve dok istraga o jučerašnjem napadu u selu 120 kilometara severoistočno od Bagdada, ne bude okončana.

U međuvremenu, najmanje 20 ljudi je poginulo, a 118 ranjeno u tri gotovo istovremene eksplozije automobila-bombi u Kirkuku. Dve bombe eksplodirale su u blizini objekata u izgradnji, koje su bezbednosne snage koristile kao osmatračnice, a treća na ulazu pijace.

Prethodno je došlo i do samoubilačkog bombaškog napada u Bagdadu kada je najmanje 11 osoba poginulo, a 24 povređeno, saopštili su policijski i lekarski zvaničnici.

Napad se dogodio tako što se bombaš-samoubica vozilom zaleteo u zgradu sedišta obaveštajne službe u iračkoj prestonici i tom prilikom je poginulo šest civila i pet pripadnika službe bezbednosti, prenele su agencije.

Stanovnicima iračkog grada Amerlija, koji naseljavaju Turkmeni šiitske vere, pritom, preti masakr ukoliko se ne preduzme hitna akcija za njihovo spasavanje, upozorile su danas UN.

Ovaj grad, u pokrajini Salahedin, severno od Bagdada, od juna pod opsadom drže borci Islamske države (IS), prenosi AFP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво