Читај ми!

Borbe za Mosulsku branu, oterani islamisti

Američki vazdušni udari i kurdski borci uspeli su da oteraju islamiste od brane kod Mosula. U toku je uklanjanje mina koje je Islamska država postavila oko brane. Islamisti objavili snimak ratnih zarobljenika koji su bili prisiljeni da prihvate islam.

Američki vojni avioni nastavili su vazdušne udare po uporištima islamskih ekstremista na severu Iraka, blizu Mosulske brane, saopštila je američka Centralna komanda.

"Vojne snage SAD nastavile su da napadaju teroriste ISIL-a (Islamsku državu Iraka i Levanta) u znak podrške operacijama iračkih snaga bezbednosti, koristeći bombardere i izviđačke avione u sprovođenju šest vazdušnih napada u blizini Mosulske brane", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Vazdušni udari se sprovode kontinuirano u poslednja 24 sata, potvrdio je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane, pošto je američki predsednik Barak Obama pozvao na odlučnu međunarodnu akciju protiv "kancera od ekstremnih džihadista u Iraku i Siriji".

Američka vojska je, od 8. avgusta, izvela 90 vazdušnih napada u Iraku, od kojih su 57 bili znak podrške iračkim vladinim vojnim snagama u blizini Mosulske brane.

Vazdušne udare odobrio je američki predsednik, pošto su islamski ekstremisti zauzeli veliku teritoriju severno i zapadno od Bagdada.

U međuvremenu, islamisti su objavili snimak ratnih zarobljenika koji su bili prisiljeni da prihvate islam, uz poruku da im je sada život lepši.

Snimak je upućen verskoj manjini Jazidima, čiji su pripadnici još opkoljeni na planini Sindžar.

"Savetujemo Jazidima da siđu sa planine i prihvate islam, jer će samo tako izbeći vatru pakla. Ako pređu u islam, živeće srećnim životima i neće im trebati lažna pomoć krstaških zemalja", rekao je jedan borac Islamske države.

Islamski pobunjenici u Iraku tražili su čak 100 miliona evra za oslobađanje novinara Džejmsa Folija, koji je potom ubijen. Dok britanski stručnjaci za bezbednost pokušavaju da utvrde identitet ubice, Sjedinjene Američke Države najavljuju krivičnu istragu i hvatanje počinilaca.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ubistvo Folija, navodeći da za takve akcije ne postoji opravdanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи