Читај ми!

Ekstremisti pogubili američkog novinara

Džihadistička organizacija Islamska država objavila je na društvenim mrežama video-snimak na kojem se vidi kako njeni pripadnici odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju, koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine. Bela kuća je potvrdila autentičnost snimka.

Ekstremisti su zapretili da će ubiti još jednog zarobljenika, za koga su rekli da je takođe američki novinar, a objasnili su da je Foli ubijen u znak odmazde za nedavne američke vazdušne napade u Iraku, javila je agencija AP, prenosi Tanjug.

Američki Federalni istražni biro (FBI) i Bela kuća potvrdili su da je video na kome ekstremista Islamske države odseca glavu američkom novinaru autentičan.

"Obaveštajna služba analizirala je nedavno objavljen video koji pokazuje američke građane Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa. Došli smo do zaključka da je taj video autentičan", rekla je Kejtlin Hejden, portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost u saopštenju.

Snimak sa naslovom "Poruka Americi", počinje scenama predsednika SAD Baraka Obame koji obrazlaže odluku o vazdušnim udarima u Iraku.

U sledećem kadru vidi se muškarac koji se identifikovao kao Džejms Foli, obučen u narandžasto jednodelno odelo, kleči na zemlji u pustinji. Pored njega stoji naoružani čovek obučen u crno.

Foli je uputio poruku porodici i svoju smrt doveo u vezu sa američkom kampanjom bombardovanja ciljeva Islamske države u Iraku.

Njegovo ime se pojavljuje na snimku ispisano i na engleskom i arapskom, a scena je snimljena sa najmanje dve video-kamere i profesionalno je montirana, ukazala je agencija AP.

Potom se maskirani ekstremista, koji ima britanski akcenat, predstavio kao član Islamske države, a za Folija je rekao da je američki državljanin.

"Kao (američka) vlada prednjačili ste u agresiji prema Islamskoj državi", poručio je član Islamske države. U trenutku kada se vidi da počinje da seče vrat američkom novinaru, video-snimak se zamagljuje do potpunog crnila.

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame.

Sotlof je otet pre godinu dana na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun najsnažnije je osudio "užasno ubistvo" američkog novinara.

Ubistvo novinara Džejsma Folija je "gnusan zločin koji ističe kampanju terora Islamske države koja se vodi protiv naroda Iraka i Sirije", rekao je portparol UN.

Posle sinoćnje objave video-snimka, porodica Džejmsa Folija potvrdila je njegovu smrt na strani na Fejsbuku koja je bila osnovana za podršku njegovom oslobađanju.

"Nikad nismo bili ponosniji na njega. On je dao život pokušavajući da razotkrije patnju Sirijaca", navodi se u objavi Folijeve majke.

Apel da se poštede drugi taoci 

Majka ubijenog novinara je apelovala na ekstremiste da poštede živote drugih talaca.

"Kao i Džejms, i oni su nevini. Oni nemaju kontrolu nad politikom američke vlade u Iraku, Siriji i drugde u svetu", istakla je majka ubijenog novinara.

Foli (40) je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju Global post.

Pre tri godine, bio je u manjoj grupi novinara koji su šest nedelja proveli u pritvoru u Libiji pod optužbom da su nelegalno ušli u zemlju.

U maju 2011. godine, u jednom intervjuu Foli je govorio o tome da je bio svedok pogibije kolege novinara. Isticao je da je "novinarstvo novinarstvo" i da obožava da piše i izveštava.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je video, po svemu sudeći autentičan, a druga dvojica da je žrtva sigurno Foli. Očekuje se da će se Obama tokom dana obratiti javnosti.

Zvaničnici Stejt departmenta i Pentagona tražili su da se video-snimak ukloni sa sajtova.

U Londonu je saopšteno da će premijer Dejvid Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je za Bi-Bi-Si da je osoba, koja se pojavljuje na video snimku sa Folijem, "izgleda Britanac".

"Britanija je svesna da se državljani te zemlje bore na strani ekstremističke Islamske države i drugih organizacija i da su umešani u zločine", rekao je Hamond.

Hamond je istakao da moguće učešće Britanca u tome ukazuje na rizik da oni koji se bore na strani islamskih ekstemista mogu da se vrate u Britaniju i tu izvrše napade, prenela je agencija AP.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu 2011. godine.

Slučaj će, ako se potvrdi autentičnost, najverovatnije zakomplikovati američku umešanost u Iraku i napore Obamine administracije da obuzdaju Islamsku državu, koja je aktivna i u Iraku i u Siriji.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво