Читај ми!

Mirne demonstracije u Tel Avivu

Više hiljada izraelskih levičara sinoć je marširalo ulicama Tel Aviva tražeći diplomatsko rešenje izraelsko-palestinskog sukoba u Pojasu Gaze. Palestinska strana gubi optimizam uoči isteka primirja, kaže jedan od pregovarača. Mora biti konkretnog odgovora na naše bezbednosne potrebe, poručio je Benjamin Netanijahu.

Na čelu povorke u Tela Avivu bile su levičarske partije i nevladina organizacija "Mir sada".

Učesnici antiratnog skupa nosili su transparente na kojima se poziva na mir i okončanje izraelske okupacije tog palestinskog područja, i uzvikivali: Jevreji i Arapi odbijaju da budu neprijatelji.

U Pojasu Gaze se i dalje poštuje petodnevno primirje u pokušaju da uspeju indirektni razgovori dve strane u Kairu.

Demonstranti su optužili vladu premijera Benjamina Netanijahua da odbija da pregovara sa šefom Palestinske uprave Mahmudom Abasom. 

Veliki broj policijskih snaga bio je raspoređen na trgu Jicak Rabin u Tel Avivu, navela je francuska agencija AFP.

Uoči sutrašnjeg isteka privremenog prekida vatre palestinski pregovarači su "manje optimistični" u pogledu ishoda indirektnih pregovora sa predstavnicima Izraela oko sukoba u Pojasu Gaze, izjavio je jedan od pregovarača koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Tanjug.

Palestinski tim jutros je stigao na međunarodni aerodrom u Kairu radi indirektnih pregovora sa Izraelcima, koji bi trebalo da stignu nešto kasnije, prenela je agencija AP.

Palestinski pregovarač je naveo da je glavna tačka neslaganja insistiranje Hamasa da Izrael obeća da će okončati blokadu Gaze i pre nego što razgovori budu okončani.

Agencija AFP je javila iz Jerusalima da je premijer Benjamin Netanijahu rekao da Izrael na pregovorima u Kairu s Palestincima neće prihvatiti prekid vatre ako se ne uzmu u obzir "bezbednosne potrebe Izraela".

"Nećemo prihvatiti sporazum o prekidu vatre, ako ne bude konkretnog odgovora na naše bezbednosne potrebe", rekao je Netanijahu na sastanku vlade. 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od kad je 8. jula pokrenuta ofanziva Izraela u pojasu Gaze, poginulo je skoro 2.000 Palestinaca, od kojih su većina civili, dok je povređeno više od 10.000 ljudi. Istovremeno je sa izraelske strane poginulo 67 ljudi, među kojima samo troje civila.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво