Читај ми!

Oboren "mig-29" ukrajinske vojske

Proruski aktivisti oborili su "mig-29" ukrajinske vojske u oblasti Luganska. Ukrajinska vojska zauzela policijsku stanicu u Lugansku. Najmanje 10 osoba poginulo u jutrošnjem napadu na Donjeck. Ukrajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja kao humanitarnu pomoć namenjenu građanima istočne Ukrajine. "Desni sektor" preti marševima na Kijev.

21.10 - U Berlinu počeo sastanak ministara inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske posvećen rešavanju krize u Ukrajini, javlja Itartas.

16.15 - Moskva je demantovala navode lidera Narodne republike Donjeck Aleksandra Zaharčenka, prema kojima je proruskim snagama u Ukrajini isporučila vojnu opremu, prenosi Tanjug.  

13.12 - Ukrajinska desničarska organizacija "Desni sektor" preti će njeni pripadnici marširati na Kijev ako vlasti ne oslobode sve njihove članove, javlja Tanjug

12.45 - Prvih 16 kamiona ruske humaniterne pomoći stiglo je na ukrajinsku granicu, javlja RIA Novosti.

12.07 - Ukrajinska vojska zauzela policijsku stanicu u Lugansku, izjavio je predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko, javlja Rojters.

10.38 - Proruski aktivisti oborili su ukrajinski borbeni avion "mig-29" u oblasti Luganska. Pilot se katapultirao i na bezbednom je mestu, javlja Beta.

10.10 - U raketnom napadu ukrajinske vojske na Donjeck i predgrađe tog grada poginulo je najmanje deset osoba, javlja Glas Rusije

Portparol ukrajinske vojske Leonid Matjuhin rekao je AFP-u da su proruski aktivisti oborili ukrajinski borbeni avion "mig-29" u Luganskoj oblasti, prenosi Beta.

"U toku izvršavanja zadatka neutralisanja velikih grupa terorista, jutros je u Luganskom regionu oboren avion 'mig-29'", izjavio je Matjuhin.

Pilot se katapultirao, a ukrajinske snage su ga nakon kraće potrage pronašle i spasle, rekao je portparol.

Istovremeno, u susednom Donjecku nastavlja se granatiranje. Ukrajinska vojska ispalila je rakete "grad" na Donjeck i predgrađe tog grada, pri čemu je poginulo najmanje deset osoba, dok je pet ranjeno.

"Noć je bila napeta i zvuci simultane i sukcesivne artiljerije i eksplozije čule su se širom grada", saopšteno je iz Gradskog veća. 

U napadu na Donjeck porušeno je nekoliko zgrada, a zbog oštećenja trafo-stanice bez struje je ostalo više od 40.000 stanovnika.

Glas Rusije navodi da je gađana hemijska fabrika koksa i železnička stanica u Makejevki, gde je jedna granata pala na peron.

Ruska agencija Itartas prenosi da je Donjecku hitno potrebna pomoć - u apotekama nema lekova, niti ima dovoljno hrane u prodavnicama, a bankarski sistem je u kolapsu.

U međuvremenu, ukrajinska vojska zauzela je policijsku stanicu u Lugansku i na objekat okačila ukrajinsku zastavu, saopštio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrij Lisenko.

Policijska stanica je od aprila bila pod kontrolom proruskih aktivista.

Lisenko je rekao novinarima da je viđeno kako "sveže" rusko vojno naoružanje iz Rusije ulazi u Ukrajinu, u poslednjih 24 sata, uključujući raketni sistem "Grad".

Ukrajinski vojska zauzela je i grad Jdanivka, 45 kilometara od Donjecka.

Prvi kamioni iz ruskog konvoja humanitarne pomoći za jugoistočnu Ukrajinu stigli su na granični prelaz između Rusije i regiona Donjecka, javlja Tanjug

Konvoj se i dalje nalazi na ruskoj teritoriji i nema informacije kada bi mogao preći granicu.

Carina neće obaviti kontrolu kamiona na njihovoj sadašnjoj lokaciji, a to je lokalna autobuska kompanija, izjavio je presdstavnik prevoznika koji organizuje transport humanitarne pomoći.

Ranije danas, Ukrajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja kao humanitarnu pomoć namenjenu građanima istočne Ukrajine.

Pomoć će transportovati predstavnici Crvenog krsta i dostavljati preko kontrolne tačke u Donjecku, saopšteno je na sajtu ukrajinske vlade. 

Inicijativu o humanitarnoj pomoći, koja je u okvirima međunarodne humanitarne misije pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), podržao je i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Ukaz kojim se sadržaj ruskog konvoja priznaje kao humanitarna pomoć potpisala je ukrajinska ministarka za socijalna pitanja Ljudmila Denisova.

Tom Ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, a koje je potpisao šef regionalne delegacije MKCK Paskal Kutat.

U tom dokumentu se navodi da konvoj sadrži 12 vrsta artikala ukupne težine 1.856 tona, što u potpunosti odgovara težini koju je prijavila zvanična Moskva.

Rusija je građanima istočne Ukrajine poslala 2.000 tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona, koji na rusko-ukrajinskoj granici čekaju svu potrebnu dokumentaciju.

U toj pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12.000 vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Pavlo Klimkin razgovaraće danas sa šefovima diplomatije Nemačke i Francuske Frank-Valterom Štajnmajerom i Loranom Fabiusom o krizi u istočnoj Ukrajini.

"Desni sektor" preti marševima na Kijev

Ukrajinska desničarska organizacija "Desni sektor" zapretila je da će njihovi naoružani pripadnici preplaviti ulice Kijeva ukoliko vlasti ne oslobode sve njihove članove i odustanu od njihovog krivičnog gonjenja, prenosi Tanjug.

Lider "Desnog sektora" Dmitro Jaroš i komandant dobrovoljačkog odreda te organizacije Andrej Stempicki optužili su policiju da je "anti-ukrajinska", prenosi Raša tudej.

Oni su optužili ukrajinskog ministar unutrašnjih poslova Vladimira Jevdokimova da predvodi "kriminalnu policijsku grupu marioneta Rusije i separatista".

"Desni sektor" je takođe osudio "nezakonita pritvaranja, hapšenja, prebijanja i oduzimanje oružja zaplenjenih tokom borbe", pripadnika te organizacije.

Ta ultranacionalistička organizacija pozvala je predsednika Porošenka da smeni Jevdokimova i njegove ljude, kao i da protiv njih pokrene istragu "zbog njihovih kriminalnih aktivnosti".

Kad je reč o pritv orenim članovima Desnog sektora, svi oni treba da budu pušteni na slobodu, a optužbe protiv njih povučene, istakao je Jaroš.

"Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni u toku 48 sati, bićemo prisiljeni da sazovemo sve naše jedinice, započnemo opštu mobilizaciju rezervnih bataljona i pokrenemo marš na Kijev, tražeći hitnu reformu Ministarstva unutrašnjih poslova. Snage 'Desnog sektora' će marširati pod punom opremom", navodi se u saopštenju.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се