Gaza, duže primirje ni na vidiku

Pregovori o dužem primirju između Izraela i Hamasa su u zastoju, jer postoji veliki jaz između dve strane. Izrael traži razoružavanje Hamasa.

Jaz u pregovorima dve strane vrlo je dubok i napretka u pregovorima nema, rekao je izraelski zvaničnik u trenutku kada je 72-časovno primirje ušlo u drugi dan i još uvek je na snazi. Primirje je donelo veliko olakšanje milionima stanovnika sa obe strane granice, prenosi Tanjug.

Jedan od palestinskih zvaničnika u Kairu rekao je da se pregovoralo skoro 10 sati.

"Pregvori su bili ozbiljni", rekao je neimanovani zvaničnik za AFP, dodavši da Izraelci inistiraju na demilitarizaciji Hamasa, koji kontroliše Gazu ali Palestinci su to odbili.

Palestinski zvaničnik dodaje da bi današnji sastanak trebalo da bude najvažniji, nagovestivši da se očekuje bavljenje ključnim problemima, kao što je izraelska blokada.

Palestinsku delegaciju čine visoki zvaničnici Palestinske oslobodilačke organizacije, Hamasa i Islamskog džihada.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu insistira da Palestinska uprava, palesitnskog predsednika Mahmuda Abasa ima glavnu ulogu u Gazi. Naročito kada je reč o obnovi.

Zvaničnici Hamasa su nagovestili da u novim pregovorima imaju umerenije zahteve i jedan član delegacije Basam Salhi pred početak pregovora nada se da će se postići dogovor za 72 sata "zasnovan na okončanju blokade i otvaranju graničnih prelaza".

Hamas teži da se zarad dužeg zatišja okonča izraelsko-egipatska blokada Gaze, dok Izrael traži da Hamas bude razoružan.

Upozorenja o jazu izrečena su nakon što je nagovešteno da je Izrael pristao tokom indirektnih pregovora u Kairu da olakša uslove u pojasu Gaze.

Izraelski TV Kanal 10 javio je, pozivajući se na egipatski izvor, da bi pregovori mogli da traju više od 72 sata, odnosno da bi prekid vatre trebalo produžiti.

Trodnevni prekid vatre stupio je na snagu u nedelju u ponoć i obe strane ga za sada poštuju.

Novo primirje je drugi pokušaj da se zaustavi sukob koji je traje mesec dana.

U sukobu koji je izbio 8. jula poginulo je više od 1.900 Palestinaca, većinom civila, kako navode palestinski i zvaničnici UN. U Izraelu je ubijeno oko 70 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво