Читај ми!

Primirje u Gazi, istraga o ratnim zločinima

Novo trodnevno primirje na snazi je od ponoći u Pojasu Gaze. Vode se indirektni pregovori u Kairu kako bi se pronašlo dugotrajno rešenje za okončanje sukoba. Ujedinjene nacije imenovale komisiju za istragu mogućih ratnih zločina u Gazi.

Primirje je stupilo na snagu u ponoć, zahvaljujući posredovanju Egipta, u cilju da se zaustavi nasilje, u kome je od 8. jula ubijeno 1.939 Palestinaca i 67 ljudi na izraelskoj strani, prenosi Tanjug.

U prvih deset sati primirja nije bilo izraelskih vazdušnih udara na Pojas Gaze, niti su rakete iz te gusto naseljene palestinske teritorije ispaljivane preko granice. 

Stanovnici Gaze izašli su na ulice, a radnje i kancelarije su otvorene. Ispred škole UN automobili i zaprežna kola čekali su da prevezu neke od izbeglica do njihovih domova.

Mnogi žele da vide u kakvom su im stanju kuće, ali neće da rizikuju i vratiće se za dan-dva, imajući u vidu da je posle isteka prethodnog trodnevnog primirja u petak nasilje nastavljeno.

Novi prekid vatre usledio je nakon sličnog dogovora prošle nedelje. Hamas je tada odbio da se to primirje produži, zahtevajući ispunjenje svojih zahteva, a Izrael je optužio hamasovce da su primirje prkršili u poslednjih nekoliko sati pre isteka.

Ujedinjene nacije imenovale su tri eksperta za međunarodnu komisiju za istragu mogućih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina počinjenih od obe strane u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze.

Vilijam Šabas, kanadski profesor međunarodnog prava, predvodiće panel, čiji su članovi Dudu Diene, ekspert veteran UN za ljudska prava iz Senegala i Amala Alamudin, britansko-libanski advokat.

Nezavisni tim će istražiti "sva kršenja međunarodog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima u kontekstu vojnih operacija vođenih od 13. juna 2014", navedeno je u saopštenju UN, prenosi Rojters.

Dogovoreno je da panel podnese izveštaj do marta sledeće godine Savetu za ljudska prava UN.

Navi Pilaj, glavni zvaničnik UN za ljudska prava rekla je još 31. jula kako veruje da je Izrael namerno suprotstavio međunarodnom pravu u vojnoj ofanzivi u Gazi.

Naglasila je da bi svetske sile morale da ga smatraju odgovornim za moguće ratne zločine.

Izrael je napao kuće, škole, bolnice i jedinu električnu centralu u Pojasu Gaze, kao i prostorije UN, što je očito kršenje Ženevskih konvencija, rekla je Pilaj, koja je ranije bila sudija UN za ratne zločine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво