Nova runda pregovora u Kairu

Delegacija izraelskih pregovarača stigla je u Kairo na novu rundu indirektnih pregovora s Palestincima. Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je na uspostavljanje dugotrajnog primirja.

Cilj sastanka u Kairu je da novi prekid vatre između palestinskog Hamasa i izraelske vojske, preraste u trajno primirje, najavili su egipatski zvaničnici, javlja AFP, prenosi Beta.

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozdravio je vest o novom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, apelujući na dve strane da rade na uspostavljanju dugotrajnijeg primirja.

U saopštenju Ban Kimuna navodi se da "izražava veliku nadu da će to dati dvema stranama, pod posredstvom Egipta, još jednu šansu da se dogovore o održivom prekidu vatre za dobro sve civilne populacije i kao početnu tačku da se pozabave patnjama na obe strane".

Šef UN "nastavlja da apeluje na zainteresovane da rade konstruktivno u tom pravcu i da izbegavaju sve korake koji bi mogli da vode do povratka nasilja", piše u saopšetnju.

Ban Kimun naglašava da su Ujedinjene nacije spremne da pomognu primenu sporazuma koji će omogućiti mir i obezbediti veoma potrebnu obnovu i razvoj Gaze.

Tokom primirja Palestinci mogu da napuste svoje domove i skloništa, a humanitarna pomoć biće upućena u Pojas Gaze.

Učenici u Gazi iskoristili su prekid vatre da podignu svoja svedočanstva, za koja je ministarstvo za obrazovanje ranije saopštilo da će biti gotova.

Žitelji Gaze i okolnih mesta čekaju u redovima za gorivo, i ispred bankomata, a radnici koriste primirje kako bi popravili kvarove na električnoj mreži.

Za četiri nedelje nasilja, poginulo je više od 1.939 stanovnika Gaze, dok je na izraelskoj strani stradalo 67 osoba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи