Читај ми!

Postignuto primirje u Kairu

Palestinski pregovarači u Kairu rekli da prihvataju egipatski predlog za novi trodnevni prekid vatre s Izraelom. Nešto kasnije i izraelska strana prihvatila prekid vatre. Hamas ispalio nove rakete. U napadu izraelskih snaga stradao sedamnaestogodišnji dečak.

Izrael je prihvatio egipatski predlog o novom trodnevnom prekidu vatre u sukobu sa Palestincima iz Pojasa Gaze. Time se otvara mogućnost za nastavak indirektnih pregovora sa palestinskom organizacijom Hamas, posle jednomesečnih sukoba, navodi AP.

Zvaničnici, koji predstavljaju razne palestinske frakcije, rekli su da prihvataju primirje pod uslovom da ostanu anonimni, jer se njihova izjava tiče osetljivih pregovora, preneo je AP.

Pregovarač Hamasa Izat al- Rešik rekao je Rojtersu da će palestinske frakcije zvanično prihvatiti primirje nakon što je Izrael prihvatio da se pregovori obnove bez preduslova.

"U svetlu izraleskog prihvatanja primirja i njihovog povratka bez preduslova mi ćemo informisati egipatsku braću o našem pozitivnom odgovoru", rekao je Izat al- Rešik. Ujedno je objasnio da Palestinci nisu odustali ni od jednog svog zahteva, koji uključuju okončanje blokade Gaze i puštanje zatvorenika.

Izraelska delegacija je napustila pregovore u petak, pre isteka prethodnog trodnevnog prekida vatre, istakavši da neće pregovorati dok traje raketiranje Izraela iz Gaze.

Izraelska strana je optužila palestinske ekstremiste da su ispalili granate na Izrael pre isteka tog primirja u petak u osam sati. Posle toga je nastavljeno prekogranično raketiranje i izraelski osvetnički napadi iz vazduha, mada smanjenom žestinom.

U sukobu koji je počeo 8. jula poginulo je više od 1.900 Palestinaca i 67 ljudi na izraelskoj strani. 

Ranije danas predstavnik palestinske delegacije je rekao da su male šanse da će posredni pregovori Izraelaca i Palestinaca u Kairu rezultirati novim primirjem.

U međuvremenu, premijer Izraela Benjamin Netnijahu je izjavio da ta zemlja neće pregovarati sve dok se nastavljaju napadi Palestine u Pojasu Gaze.

"Izrael neće pregovarati pod vatrom", rekao je Netanijahu u Tel Avivu i dodao da će se ofanziva nastaviti.

Izraelske snage noćas su nastavile bombardovanje Gaze, a meta napada bilo je oko 20 objekata. U gradu Deir el Balah poginuo je jedan sedamnaestogodišnji dečak.

Prema podacima službi hitne pomoći, u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze od petka je stradalo 15 Palestinaca.

Iz Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom radikalnog pokreta Hamas, od tada je ispaljeno 99 raketa, od kojih dve jutros. Izveštaja o žrtvama nema.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво