Читај ми!

Nastavljaju se pregovori o primirju u Gazi?

Pregovori o prekidu vatre u Gazi nastaviće se sutra u Kairu, rekao je jedan palestinski zvaničnik. Francuska, Velika Britanija i Nemačka pozvale su Izrael i Hamas da se saglase o momentalnom prekidu vatre u Gazi. I SAD poziva na prestanak borbi.

Palestinski zvaničnik, jedan od pregovarača u Kairu, nije isključio najavu privremenog zatišja pred sutrašnje pregovore. Planirano je i da izraelska delegacija stigne u glavni egipatski grad, javlja Tanjug.

Palestinski pregovarači kažu da će napustiti Kairo ako se Izrael ne slaže da se u Pojasu Gaze nastavi bezuslovno primirje, javlja Rojters.

U saopštenju šefova diplomatije Lorena Fabijusa iz Francuske, Filipa Hamonda iz Britanije i Frank-Valtera Štajnmajera iz Nemačke navedeno je da se sve strane pozivaju na momentalni prekid vatre.

"Mi u potpunosti podržavamo napore Egipta da se to postigne", ističe se u saopštenju.

Sve strane bi trebalo da preduzmu momentalne praktične korake da se odgovori na hitne humanitarne potrebe, uključujući omogućavanje punog humanitarnog pristupa, navodi se u saopštenju.

Da bi bio održiv, prekid vatre mora predvideti korake koji će odgovoriti na bezbednosne potrebe Izraela i palestinske zahteve koji se odnose na ukidanje restrikcija prema Gazi, dodaje se u dokumentu.

Navodi se i da "konačan cilj mora da bude povratak pregovorima o dvodržavnom rešenju, koje ostaje jedini način za rešenje sukoba i okončanje ljudskih patnji jednom za svagda".

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su telefonom i pozvali na prestanak borbi u Pojasu Gaze.

Takođe, zatražili su i akciju koja će dovesti do trajnog prekida vatre.

Trodnevni prekid vatre u Gazi okončan je u petak.

Šef palestinske diplomatije Rijad el Malki najavio je da će njegova vlada uskoro pokušati da izvede Izraelce pred Međunarodni krivični sud zbog ratnih zločina, javlja Tanjug.

Palestinci su 2009. godine zatražili od kabineta tužioca MKS-a da istraži navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje je je počinila izraelska vojska u Gazi krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Do sada nije bilo istrage, jer Palestina nije član MKS i njen status kao zemlje je neizvestan u nekim međunarodnim insitucijama.

Palestinci su, međutim, krajem novembra 2012. godine dobili status države nečlanice posmatrača u UN, što je otvorilo vrata istrazi u MKS. 

Izraelski borbeni avioni izveli su 50 napada, u kojima je danas ubijeno najmanje pet Palestinaca, a palestinski ekstremisti su ispalili 23 rakete na Izrael, navodi AFP.

Desetine hiljada ljudi demonstriralo u centralnom Londonu i Kejptaunu danas, osuđujući Izrael za jednomesečnu ofanzivu na Gazu, gde živi 1,8 miliona Palestinaca.

Demonstracija je bilo i u Parizu i drugim gradovima Francuske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво