Читај ми!

Vanredno stanje u Nigeriji zbog ebole

Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan proglasio je vanredno stanje zbog epidemije ebole u toj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji. Pacijent u Torontu izolovan zbog sumenje da je zaražen ebolom. Gvineja je zatvorila granice prema Liberiji i Sijera Leoneu.

Džonatan je odobrio vanredna sredstva od 11,7 miliona dolara za suzbijanje epidemije, javio je Rojters, prenosi Tanjug.

Nigerija je potvrdila sedam slučajeva ebole u Lagosu od kojih je dvoje ljudi umrlo.

Izbijanje epidemije u Lagosu, gradu od 21 milion stanovnika, izazvalo je strah pa je predsednik Džonatan upozorio "da se ne šire lažne informacije o eboli što bi moglo dovesti do masovne histerije i panike".

Pacijent koji se vratio u Kanadu iz Nigerije sa simptomima groznice i gripa, koji mogu ukazivati na ebolu, stavljen je u izolaciju u jednoj bolnici u oblasti Toronta, saopštili su kanadski zdravstveni zvaničnici.

"Bolnica je iz predostrožnosti pooštrila mere za kontrolu infekcije na odeljenju za urgentnu medicinu, uključujući izolaciju pacijenta", navela je bolnica u saopštenju.

Pored stavljanja pacijenta u izolaciju, bolnica je uvela i druge stroge preventivne mere.

"Do sada nema potvrđenih slučajeva ebole u Ontariju i rizik za stanovnike je vrlo mali", izjavio je zdravstveni zvaničnik kanadske provincije Ontario Grejem Polet.

Broj žrtava virusa ebole u Zapadnoj Africi je dostigao 961, zaključno sa 6. avgustom, saopštila je ranije danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO). U saopštenju se navodi da je samo 5. i 6. avgusta registrovano 29 smrtnih slučajeva.

Epidemijom ebole su, pored Nigerije, najteže pogođene Gvineja, Liberija, Sijera Leone.

Zbog ebole Gvineja je zatvorila granice prema Liberiji i Sijera Leoneu. Ebole je do sada odnela skoro 1.000 života u te tri države.

U Gvineji je od marta, kada je izbila epidemija ebole, od te bolesti umrlo najmanje 367 osoba, a 18 obolelih je izolovano.

Odluka o zatvaranju granice doneta je pre svega da bi se sprečilo da zaraženi pređu u Gvineju, saopštile su vlasti u Konakriju.

"Privremeno smo zatvorili granicu između Gvineje i Sijera Leonea, zbog svih tih vesti koje su nedavno odande stigle", izjavio je gvinejski ministar zdravlja Remi Lama na konferenciji za štampu. On je dodao da je i granica prema Liberiji zatvorena.

Ministar za međunarodnu saradnju Mustafa Kutub Sano izjavio je da je ta odluka doneta u konsultacijama sa oba suseda.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

U najnovijoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 55 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи