Читај ми!

Donjeck pod opsadom!

Grad Donjeck se nalazi pod opsadom, kaže vođa proruskih aktivista. Ukrajinska vojska zauzela grad Krasnij Luč. Sprečen pokušaj ubacivanja ruskih vojnika u Ukrajinu, tvrde ukrajinske vlasti. Premijer "Donjecke Narodne Republike" zatražio humanitarno primirje. Ukrajina spremna na humanitarnu misiju u Lugansku, poručio Porošenko.

21.57 - Ukrajina je spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku, ali samo ukoliko nenaoružan međunarodni tim uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

20.24 - Barak Obama i Angela Merkel saglasni su da će Rusija snositi odgovarajuće posledice ako interveniše u Ukrajini bez dozvole ukrajinske vlade, prenosi Rojters.

20.07 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao na hitne mere kako bi se sprečila humanitarna katastrofa na istoku Ukrajine, javlja Rojters

18.37 - Premijer "Donjecke Narodne Republike" Aleksandar Zaharčenko zatražio je primirje iz humanitarnih razloga nakon što je priznao da su ukrajinske snage opkolile Donjeck, javlja Tanjug.

17.49 - Ukrajinske snage zauzele grad Krasnij Luč, jedan od ključnih gradova koji je bio pod kontrolom proruskih aktivista, javlja Beta

16.25 - Kremlj je negirao tvrdnje ukrajinske strane da ruska vojska nastoji da pređe na teritoriju susedne Ukrajine, prenosi Itartas.

13.45 - U protekla 24 časa poginulo 13 ukrajinskih vojnika, saopštila vojska, prenosi Tanjug.

11.20 - Donjeck i Gorlovka u potpunoj opsadi ukrajinske vojske, kaže komandant proruskih aktivista Igor Strelkov, prenosi Ria novosti.

Za mnoge stanovnike Donjecka jutro je počelo u pet časova po lokalnom vremenu, jer se grad probudio od gađanja iz teške artiljerije, javlja ruski radio Glas Rusije, prenosi Tanjug.

Gradska skupština je saopštila da je situacija u gradu i dalje napeta, ali da grad funkcioniše normalno. Lokalni zvaničnici su saopštili da nijedna stambena zgrada nije pogođena i da nema izveštaja o žrtvama.

Ukrajinska armija je jutros osvojila grad Krasnij Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi, kaže komandant proruskih aktivista Igor Strelkov, prenosi Ria novosti.

Grad Krasnij Luč se nalazi na putu iz Donjecka ka Luganskoj oblasti i Rusiji.

"Kozaci su tradicionalno bežali, u gradu se drži samo jedan njihov mali odred. Desilo se to na šta sam ja više puta upozoravao", kaže komandant aktivista u Donjeckoj oblasti Igor Strelkov.

Zvuci eksplozije i pucnji čuli su se u svim delovima Donjecka i protekle noći, saopštili su lokalni zvaničnici. Još uvek nije poznato da li ima mrtvih ili povređenih.

Sa druge strane, portparol ukrajinskog generalštaba Oleksij Dmitračkivski rekao je da su tokom prošle noći ukrajinske snage angažovane na istoku Ukrajine bile meta oružanih napada, i da se za sada ne zna tačan broj žrtava.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti saopštile su da su sprečile pokušaj Rusije da pošalje vojnike preko granice u Ukrajinu pod izgovorom da šalju humanitarnu pomoć.

"Ogromni konvoj kretao se ka ukrajinskoj granici u pratnji ruskih vojnika i vojne opreme", izjavio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Valerij Čalij sinoć u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

"Navodno u dogovoru sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta u Ukrajini, humanitarni konvoj sa 'mirovnjacima' trebalo je da uđe u zemlju očigledno zato da bi izazvao sveopšti sukob", tvrdi Čalij.

Čalij je rekao da je ovaj pokušaj sprečen diplomatskim kanalima ne navodeći više pojedinosti, navodi AFP. On je, takođe, rekao da je Crveni krst demantovao informaciju da se Rusija sa njima dogovorila o slanju ovog humanitarnog konvoja.

Demonstranti napuštaju Majdan

Demonstranti, koji kampuju na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdan) od prošle godine, pristali su da napuste zgradu gradske vlade i područje od tržnog centra do ulice Proreznaja, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

"Ubedili smo ljude u zgradi vlade da odu. Nije bilo lako, ali konačno smo uspeli da ubedimo ljude na trgu da odu iz oblasti od tržnog centra do ulice Proreznaja. Uspeli smo u tome i nastavićemo da razgovaramo sa njima kako bismo ih ubedili da nam dozvole da normalizujemo život u centru grada", rekao je Kličko sinoć u intervjuu na jednoj televiziji.

On je, međutim, priznao da je situacija u centru grada daleko od mirne i da i ona dalje predstavlja veliki problem za vlasti i stanovnike.

Kličko je rekao da je bezbednost glavno pitanje koje danas brine stanovnike Kijeva, prenosi Itartas.

Pljačke i napadi na novinare na Trgu nezavisnosti u poslednje vreme su postali česta pojava. Tu se nalaze gomile smeća sa kojih se širi neprijatan miris i pune su pacova. Inače, sve barikade koje su stajale u centru Kijeva su uklonjene.

U centru Kijeva juče je došlo do eksplozije, čiji uzrok još nije utvrđen. Dve osobe su povređene.

Građanski rat u Ukrajini traje skoro četiri meseca i do sada je poginulo više od 1.300 ljudi. Više od 285.000 ljudi izbeglo je iz svojih domova, pokazuju podaci UNHCR-a koji je upozorio na opasnost od "masovnog egzodusa", ako se sukobi intenziviraju.

Predsednik OEBS-a i švajcarski šef diplomatije Didije Burkhalter rekao je da je OEBS spreman da pruži pomoć u humanitarnim akcijama u Ukrajini.

On je pozdravio današnju najavu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da će angažovati dodatne timove da pomognu stanovništvu koje živi u sve težem humanitarnom i bezbednosnom okruženju, objavljeno je na sajtu OEBS-a.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво