Читај ми!

Počeli vazdušni napadi SAD u Iraku

Avijacija SAD napala artiljerijske položaje Islamske države u Iraku kod grada Erbila. Pripadnici Islamske države zauzeli najveću iračku branu na severu zemlje.

Dva aviona "f/a-18" ispustila su oko 230 kilograma teške laserski navođene bombe na artiljerijske položaje kod Erbila, saopštio je Pentagon a prenosi Rojters.

Prethodno je američki predsednik Barak Obama odobrio ograničene vazdušne napade u Iraku. 

Kurdski zvaničnici pozdravili odluku SAD dok je Savet bezbednosti osudio napade islamskih ekstremista u toj zemlji.

Iračka federalna vojska i kurdske snage moći će, zahvaljujući američkim vazdušnim udarima brzo da preuzmu velike delove teritorije pod kontrolom džihadista, izjavio je šef iračke vojske Babaker Zebari.

"Biće velikih promena na terenu u narednih nekoliko sati", rekao je taj general.

"Američko vazduhoplovstvo cilja baze Islamske države u Makmuru i oblasti Sinđar", rekao je Zaberi i istakao da bi "operacija trebalo da se nastavi u iračkim gradovima koji su pod kontrolom" džihadista, ali nije precizirao na koje gradove se to odnosi.

Šef iračke vojske rekao je da njeni oficiri, kurdski vojnici i "američki stručnjaci rade zajedno na utvrđivanju meta".

U ofanzivi islamista u Iraku za dva meseca je ubijeno 150 kurdskih vojnika a oko 500 ranjeno, rekao je kurdski zvaničnik Fuad Husein. 

Pentagon je ranije danas objavio da je poslao bombardere u oblast koju kontroliše Islamska država.

Američka vojska nije direktno intervenisala u Iraku od decembra 2011, kada su njeni poslednji pripadnici napustili tu zemlju.

Barak Obama odobrio je ograničene avionske napade u Iraku, kako bi zaštitio američko osoblje i pomogao iračkim snagama. U noćašnjem obraćanju naciji, Obama je rekao da će SAD uraditi sve što je potrebno da zaštiti svoje ljude.

Obaminu odluku pozdravio je i britanski premije Dejvid Kameron.

U međuvremenu je britanska vlada preporučila je svojim državljanima da odmah napuste irački Kurdistan, uključujući glavni grad tog regiona Erbil, zbog napredovanja islamskih militanata ka toj teritoriji.

Vlada u Londonu saopštila je da bi bezbednosna situacija mogla brzo da se pogorša, posle sukoba u protekla dva dana kod Erbila, gde ima dosta državljana zapadnih zemalja zaposlenih u naftnom sektoru, preneo je Rojters.

Zvaničnik iračkog regiona Kurdistan Fuad Husein je potvrdio da su pripadnici Islamske države (IS) zauzeli najveću branu u Iraku u svojoj najnovijoj ofanzivi na severu Iraka.

Kontrola nad branom u Mosulu mogla bi dati sunitskim islamistima priliku da poplave gradove i preseku snabdevanje vodom i strujom, prenosi Rojters.

Inače, Islamska država je 29. juna objavila da je uspostavila islamski kalifat na teritoriji Sirije i Iraka. Oni su zaveli strog šerijatski zakon na područjima koje kontrolišu, uz pretnju da će ubiti svakoga ko to ne poštuje.

Procenjuje se da je oko 100.000 hrišćana pobeglo iz Mosula i Karakoša, dva iračka grada u kojem hrišćani čine većinski deo stanovništva.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи