Читај ми!

Prvi slučaj ebole u Evropi

Španski misionar, sveštenik zaražen ebolom, prva je osoba koja se leči u Evropi od tog smrtonosnog virusa koji hara zapadnom Afrikom.

Miguel Pajares zarazio se ebolom radeći u Liberiji. Vratio se kući nakon što je predsednik Liberije proglasio vanredno stanje zbog epidemije ovog smrtonosnog virusa, javlja Bi-Bi-Si.

Pajares je pomagao pacijentima obolelim od ebole u bolnici u Monroviji, prestonici Liberije, a doleteo je u Madrid gde je hospitalizovan, piše Skaj njuz.

Specijalnim avionom sleteo je u vojnu bazu Torejon zajedno sa monahinjom Julijanom Bonoha Bohe.

Monahinja je radila u istoj bolnici zajedno sa sveštenikom Pajaresom, ali ona nije bila pozitivna na ebolu. Za svaki slučaj, opatica će ponovo biti testirana, istakli su zdravstveni zvaničnici.

Kao i španski sveštenik i dvojica Amerikanaca koji su radili u Liberiji takođe su zaraženi ebolom, a oni su nedavno leteli u SAD, gde su nastavili lečenje.

Dvojica Amerikanaca pokazali su znake poboljšanja posle primanja eksperimentalnog leka.

Nigerija se nada da bi taj lek mogao da spreči virus, ali ovaj lek se pokazao kontroverzno, jer nije dostupan žrtvama u Africi.

U međuvremenu, raste pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju da se sankcioniše upotreba takvih lekova u Africi.

Ali američki predsednik Barak Obama rekao je da je prerano za slanje leka "Crnom kontinentu", dodajući: "Moramo pustiti da nauka vodi nas".

Ebola je virus koji ima stopu smrtnosti do 90 odsto i ne može se preneti preko vazduha ili vodenim putem, kažu stručnjaci.

Virus se prenosi prvenstveno putem kontakta sa telesnim tečnostima, kao što su pljuvačka, krv, urin i drugih sekreta.

Od ove bolesti do sada je umrlo najmanje 932 ljudi u Gvineji, Sijera Leoneu, Liberiji i Nigeriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво