Читај ми!

Poruke mržnje u razorenoj Gazi

Kada su se vratili kućama nakon povlačenja izraelskih jedinica, Palestinci su u svojim domovima pronašli poruke mržnje. Od kako je 8. jula počeo sukob u Pojasu Gaze ubijeno je 1.874 Palestinaca, navode zvaničnici i upozoravaju da su većina civili. Izrael tvrdi da su stradala 64 vojnika iz te zemlje. Posrednici u sukobu traže način da se produži dogovoreno primirje.

Palestinac Ahmed Ovedat je po povratku u svoj dom zatekao poruke mržnje i miris fekalija. Kako prenosi Gardijan, na zidovima su bile urezane poruke "Spalite Gazu", "Dobar Arapin = mrtav Arapin", i druge.

Kaže da mu je uništen nameštaj i ukradena ušteđevina, tako da ne može da nadoknadi štetu.

Izraelske odbrambene snage nisu komentarisale navode o tome kako su njene jedinice ostavile kuće u Pojasu Gaze nakon povlačenja.

Slična slika zatečena je i u ženskoj školi, koju su izraelske snage zauzele. Na zidovima sutakođe bile ostavljene poruke, poput "Ne zaboravi da je vreme da umreš" i mnoge druge. Hrana je ostavljena na stolovima. Hamas je, međutim, na tom mestu odgovorio recipročno: "Vojska Hamasa će vas uništiti – psi".

Prekid vatre nastavljen je treći dan zaredom otkako je proglašen u utorak u osam sati po lokalnom vremenu, posle jednomesečnog sukoba.

Visoki zvaničnik Hamasa Mušir el Masri rekao je pristalicama na mitingu u gradu Gazi da rat s Izraelom neće biti završen dok politički zahtevi te organizacije ne budu ispunjeni.

"Naši prsti su na obaraču i naše rakete su uperene na Tel Aviv" rekao je El Masri, kako javlja Asošijeted pres, a prenosi Tanjug.

U Kairu se u međuvremenu vode indirektni pregovori o novim merama na granicama Pojasa Gaze, koji je pod blokadom i produženju trodnevnog prekida vatre, koji sutra ujutro ističe.

Hamas zahteva da blokada bude ukinuta, ali Izrael insistira da ta islamistička organizacija najpre bude razoružana.

El Masri je rekao da Hamas nikada neće razmatrati takav zahtev. On kaže da hamasovci "neće položiti oružje dok njihove zemlje ne budu oslobođene".

Na mitingu se okupilo nekoliko hiljada pristalica Hamasa i to je bilo prvo okupljanje aktivista Hamasa od početka izraelske ofanzive 8. jula.

Velika većina raketa koje je Hamas ispalio na Izrael u poslednjih mesec dana napravljene su u Gazi, rekao je visoki izraelski vojni zvaničnik.

Tokom sukoba, započetog 8. jula, hamasovci, koji de fakto vladaju Gazom, ispalili su 3.300 raketa i granata na Izrael, a više od 500 je presreo odbrambeni sistem "gvozdena kupola", navela je armija.

Neimenovni zvaničnik rekao je novinarama da je " velika većina ispaljenih raketa domaće proizvodnje i samo malo ih je bilo tipa fadžr 5, iranske proizvodnje".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво