Читај ми!

Eksperimentalni lekovi nada protiv ebole?

Tri svetska stručnjaka za virus ebole zatražila su od Svetske zdravstvene organizacije dozvolu da eksperimentalni lek protiv te bolesti daju inficiranima u zemljama zapadne Afrike gde vlada epidemija te bolesti.

Naučnici su naveli da je američkom lekaru koji je oboleo od ebole u Liberiji, dat eksperimentalni lek pre no što se ovih dana vratio u SAD, prenosi Beta.

Specijalisti, među njima i Peter Piot koji je 1976. godine otkrio smrtnosni virus, zatražili su da se taj lek da obolelima u Africi.

Piot, Dejvid Hejman i Džeremi Farar naveli su da postoji nekoliko antivirusnih lekova, monoklonalnih antitela i vakcina koje su još u eksperimentalnih fazi, ali bi ipak mogle da se upotrebe protiv virusa ebole.

Stručnjaci su ukazali da je SZO "jedino međunarodno telo koje može da odobri upotrebu eksperimetalne terapije u svetu", a sada, u slučaju ebole, "strašne okolnosti nameću energičniju reakciju međunarodne zajednice".

Sa druge strane, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči tvrdi da je lek koji je dat dvoma američkim misionarima obolelim od ebole veoma teško proizvesti u velikim količinama.

Serum poznat pod nazivom "zi mep", sastoji se od tri antitela proizvedenih pomoću modifikovanih listova duvana, kojima treba nekoliko nedelja da narastu, javlja agencija AFP, prenosi Tanjug.

Taj eksperimentalni lek su navodno primili američki misionari Kent Brentli i Nensi Rajtbol, koji su oboleli od ebole dok su lečili pacijente u Liberiji. Njihovo stanje se posle uzimanja seruma poboljšalo i oni se sada leče u izolaciji u bolnici u Atlanti.

"Još ne možemo da kažemo da ovaj lek posebno obećava. Rezultati testiranja na životinjama su veoma dobri, a lek je dat dvoma pacijentima i ukazuje da su efekti bili povoljni, ali moramo da budemo pažljivi sa donošenjem zaključaka pošto se ipak radi o samo dva pacijenta", izjavio je Fauči za AFP.

Serum "zi mep" dosad nije podvrgnut bezbednosnim testovima nad ljudima.

"Zbog toga su trenutno dostupne tek male količine ovog leka", saopštila je kompanija "Mep biofarmasjutikals", dodajući da radi na tome da što pre poveća proizvodnju.

Zbog izbijanja epidemije ebole koja se širi iz Afrike, u Ženevi počinje dvodnevni sastanak Odbora za hitna pitanja SZO, koji će odluke saopštiti u petak.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Prema poslednjim podacima SZO, objavljenim u ponedeljak, tokom sadašnje epidemije u zapadnoj Africi ukupno 887 čoveka su umrla od ebole, a 1.603 su obolela.

U Gvineji je umrlo 358 ljudi, Liberiji 255, Sijera Leoneu 273 i jedna osoba u Nigeriji. To je najveća epidemija ebola od otkrivanja te bolesti 1976. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво