Читај ми!

Kastro: Izrael sprovodi novi oblik fašizma

Bivši kubanski lider Fidel Kastro uporedio je izraelsku ofanzivu u pojasu Gaze sa novim oblikom fašizma koji njihov saveznik Amerika ne može da kontroliše. Ističe da je Rusija od strane SAD-a i Evrope nepravedno potcenjena.

Nekadašnji kubanski lider kaže da je na pomolu novi oblik fašizma, prenosi Tanjug.

"Mislim da je u ovom momentu ljudske istorije, na pomolu nova i užasna forma fašizma sa znatnom silom", naveo je Kastro u kolumni u listu Granma pod nazivom "Palestinski holokaust u Gazi".

Kastrov članak objavljen je u vreme kada je na snagu stupilo trodnevno primirje, navodi agencija AFP.

"Zašto Vlada Izraela misli da će svet ostati ravnodušan na ovaj jezivi genocid koji se danas čini nad palestinskim narodom?" , navodi Kastro (87), koji je 2006. godine predao vlast bratu Raulu.

Kastro smatra da postoje činjenice koje odražavaju "skoro potpunu nesposobnost SAD da se suoče sa trenutnim svetskim problemima".

Kuba je diplomatske odnose sa Izraelom prekinula 1973. godine posle Jomkipurskog rata, odnosno arapsko-izraelskog rata, koji je počeo na jevrejski praznik Jom Kipur.

Ruski narod nepravedno potcenjen

U svom članku lider kubanske revolucije i dugogodišnji šef države Fidel Kastro ocenjuje da je glavna greška SAD i Evrope to što potcenjuju ruski narod.

"Najveća greška SAD i Evrope je to što su potcenili ruske građane koji su svoju otadžbinu tokom Drugog svetskog rata branili kao Spartanci", navodi Kastro u članku objavljenom u listu Granma, zvaničnom organu Centralnog komiteta Komunističke partije Kube.

Ističući da su se na političkoj karti sveta pojavile nove i neizbežne snage, bivši lider Kube kaže da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, sa svojim vezama sa Latinskom Amerikom, većinom zemalja Karipskog basena i Afrike, predstavljaju silu, sposobnu da sarađuje sa ostalim državama, uključujući SAD, zemlje Evrope i Japan.

U članku Kastro pominje i rušenje malezijskog putničkog aviona u Ukrajini i ističe da se Rusija za uništenje aviona iz Malezije optužuje iz nemoći i da optužbe predstavljaju užasavajući primitivizam.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin, ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i ostali funkcioneri ruske Vlade nikada ne bi počinili takvu glupost", zaključuje Kastro.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи