Читај ми!

Trodnevno primirje u Gazi

Prekid vatre u Pojasu Gaze, kome je posredovao Egipat, stupio je jutros na snagu u osam sati po lokalnom vremenu. Neposredno uoči primirja, sa palestinske strane ispaljene su rakete na izraelsku teritoriju.

Planirano je da obustava sukoba traje 72 sata i omogući pregovore u Kairu o trajnijem prekidu neprijateljstava, prenosi Tanjug.

Samo nekoliko minuta pre toga, sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se širom južnog Izraela i dalje na sever, nadomak Jerusalima, zbog ispaljenih raketa za koje je Hamas preuzeo odgovornost.

Izveštaja o žrtvama nije bilo, prenosi Rojters.

Izraelska armija je prethodno najavila potpuno povlačenje iz Gaze, kada dogovoreni prekid vatre stupi na snagu.

"Armija će se razmestiti na odbrambene pozicije van Gaze kada taj trodnevni prekid vatre počne", rekao je vojni portparol Peter Lerner novinarima, prenosi AFP.

Dogovor o prekidu vatre postigle su obe strane u ratu koji traje mesec dana.

Za vreme trajanja primirja, Izrael i Hamas će voditi indirektne pregovore u Kairu o širem dogovoru, koji bi trebalo da spreči buduće prekogranično nasilje.

Raniji međunarodni napori da se uspostavi privremena obustava sukoba nisu urodili plodom, podseća Asošijeted pres.

U sukobu koji je počeo 8. jula poginulo je skoro 1.900 Palestinaca, većinom civila i 67 Izraelaca, među kojima troje civila.

Palestinci pripremaju tužbu za ratne zločine

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el-Malki posetio je Međunarodni krivični sud u Hagu, u sklopu priprema za tužbu protiv Izraela za ratne zločine.

Izrael i Palestinci optuživali su jedni druge za ratne zločine od početka sukoba u Pojasu Gaze 8. jula, braneći svaki svoje akcije i tvrdeći da su u skladu s međunarodnim pravom.

Posle sastanka sa tužiocima u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, Malki je rekao da postoji " jasan dokaz" da je Izrael počinio ratne zločine u Gazi.

"U poslednjih 28 dana, postoji jasan dokaz o ratnim zločima, počinjenim od strane Izraela koji se graniče sa zločinima protiv čovečnosti", rekao je Malki novinarima.

Malki je u julu zatražio od UN da okonča ono što je nazvao nekažnjavanjem Izraela, istakavši da ta zemlja "mora da odgovara za svoje zločine".

Prošle nedelje UN su pokrenule istragu kršenja ljudskih prava i zločina navodno počinjenih od strane Izraela za vreme ofanzive u kojoj je poginuo velik broj civila na palestinskoj strani.

MKS, osnovan pre jednu decenuju kako bi se gonili pojedinci za ratne zločine, intervenisaće samo ukoliko zemlja nije voljna ili sposobna da sprovede sopstvenu istragu, navodi Rojters.

Izrael nije član MKS-a i zato taj sud nema jurisdikciju da interveniše.

Jurisdikciju može da garantuje rezolucija Saveta bezbednosti UN, ali izraelski saveznik SAD ima moć da takav predlog spreči.

Sa druge strane, Palestina je postala član suda, što je korak koji može da garantuje jurisdikiciju MKS nad navodnim zločinima na njenoj teritoriji. 

Izrael tvrdi da su skoro polovinu ubijenih u Gazi militanti.

Amnesti internešenel je u ponedeljak saopštila da ima sve više dokaza o ratnim zločinima obe strane, dodavši da je istraga MKS ključna da prestane ciklus kršenja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се