Читај ми!

Liberija, protesti zbog ebole

Građani Monrovije, glavnog grada Liberije, blokirali su glavne puteve u gradu, protestujući zato što se tela preminulih od ebole ostavljaju danima po kućama i ulicama.

Liberijska vlada naložila je da tela svih žrtava ebole budu spaljena pošto je sve veća bojazan da bi smrtonosna bolest mogla da se raširi ukoliko tela budu pokopana u naseljenim oblastima, javlja AP, prenosi Tanjug.

Zvaničnici su upozorili građane da ne dotiču preminule, niti one koji imaju simptome te bolesti da se ne bi zarazili. Ipak, često niko ne dolazi više dana da pokupi leševe, uprkos pozivima građana ministarstvu zdravlja, žale se demonstranti, navodi AFP.

Zamenik ministra zdravlja Tolbert Nensjuah tvrdi da Vlada čini najbolje što može da pokupi tela preminulih što je pre moguće, a ministar informisanja Luis Braun saopštio je putem državnog radija da će vlasti sada kremirati ostatke ljudi koji su podlegli posledicama ovog opakog virusa.

Vlada je naložila spaljivanje tela nakon što je proteklog vikenda došlo do napetog zastoja kada su zdrastveni radnici pokušali da sahrane više od 20 žrtava ebole na obodima prestonice Monrovije.

Vlasti su navele da su pripadnici vojne policije pozvani da pomognu u uspostavljanju reda kako bi sahrane mogle da budu održane.

Liberijska predsednica Elen Džonson Sirlif je prošle nedelje najavila zatvaranje škola i slanje na jednomesečni odmor državnih službenika "koji nisu od suštinske važnosti", kako bi se ublažila epidemija, od koje je u toj zemlji dosad umrlo 227 ljudi.

Od početka godine na udaru ebole, od koje je obolelo 1.400 osoba, a umrlo 826, našli su se Liberija, Gvineja, Sijera Leone i Nigerija.

Zapadna Afrika prolazi kroz najveću epidemiju ebole do sada, sa najmanje 729 umrlih od ove bolesti, a mnogi su se zarazili tako što su dodirivali tela žrtava, što je tamošnji običaj na sahranama.

Ebola je groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog dodirivanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво