Читај ми!

Žestoke borbe u Lugansku i Donjecku

Najmanje sedam civila je poginulo tokom protekla 24 sata u oružanim sukobima u Lugansku i Donjecku. Borbe su trajale čitavu noć a u Donjecku je pogođena i jedna škola.

Pod artiljerijskom vatrom bile su teritorije Artjomovskog, Oktobarskog, Lenjinskog i Kamenobrodskog rejona.

Itartas prenosi ocenu gradskog antikriznog centra da je situacija kritična. Prosuski aktivisti su pozvali Rusiju da im pošalje trupe u pomoć.

Predstavnik ukrajinske vojske, Aleksej Dmitraškovski, rekao je za agenciju AP da se vladini vojnici bore da održe položaje na prilazima Donjecku, ali su naišle na otpor.

U delu grada najbližem mestu borbe, artiljerijska granata pogodila je prošle noći školu i izazvala požar, ali niko nije ranjen. Pucnjava i eksplozija čuju se samo u zapadnom delu tog milionskog grada.

U međuvremenu, ruske agencije su prenele tvrdnju štaba proruskih snaga Luganske Narodne Republike da su ukrajinski vojnici opkoljeni u Sverdlovskom rejonu na jugu te oblasti.

Počeli su pregovori proruskih snaga i ukrajinskih vojnika, a predlog je da se vojnici puste na teritoriju koju kontroliše ukrajinska vojska u zamenu za uništenje vojne tehnike i predaju oružja.

Ta grupa vojnika se nalazi između sela Pančenkovo i Birjukovo s jedne, i ruske granice s druge strane, navodi RIA Novosti.

"Ostali su bez hrane, vode i goriva, municije imaju samo za puške za nekoliko dana borbe. Stupili su s nama u pregovore", rekao je jedan predstavnik štaba, dodajući da "ustanici nisu pristali na takvu ponudu" i da traže da im se ostavi netaknuta tehnika.

Ta ruska agencija navodi da je u okruženju nekoliko grupa ukrajinskih vojnika koji su pokušali da zauzmu pozicije uz granicu i "odseku" LNR i Donjecku Narodnu Republiku (DNR).

UNN izveštava da je u Donjecku noć bila nemirna i da žitelji skoro svih rejona javljaju za snažne eksplozije, razmenu vatre iz automatskog oružja i kretanju vojne tehnike ulicama grada.

Jedna granata je pogodila i delimično srušila školu u Petrovskom rejonu, uništeno je 560 kvadratnih metara krova, izbijeni su prozori i vrata, navodi ukrajinska agencija i dodaje da su uz zgradu potpuno uništene pomoćne prostorije.

UNN navodi saopštenje pres-centra Štaba za antiterorističku operaciju prema kome ukrajinske snage nisu imale tokom protekle noći gubitaka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво