Читај ми!

"Odbrana Donjecka do smrti"

Ukrajinske snage sve brže napreduju ka sedištu proruskih aktivista u Donjeckom regionu. Naoružani muškarci na barikadama u Budenovsku kažu da su spremni da brane Donjeck "do smrti". Opasnost preti i Lugansku.

Nedeljama je grupa naoružanih aktivista kontrolisala vozila koja su dolazila u Budenovsk i napuštala ovaj grad na istoku Ukrajine. Ipak, svesni su da će uskoro doći vreme za borbu - presudni sukob sa ukrajinskom vojskom koji će odlučiti o sudbini Donjeckog regiona, piše britanski Telegraf.

Biće to konačna odbrana Donjecka, tvrdi bivši rudar u maskirnoj uniformi.

"Tenkovi ne rade u gradu. Bićemo na svakom ćošku, na svakom prozoru. Beng!", dodaj snajperista.

Iako je takvu borbu teško zamisliti u Evropi u 21. veku, sve je izvesnije da će do nje doći. Ukrajinska vojska efikasno uništava veze između punktova proruskih aktivista i kanala snabdevanja na istoku zemlje - sve do granice sa Rusijom.

Ukrajinske snage imaju prednost i u broju ljudi i u naoružanju. Proruskih aktivista verovatno nema više od oko 20.000 i to najviše u Donjecku, navodi Telegraf.

"Svaki čovek ima bombu," kaže tridesetjednogodišnji vodoinstalater iz redova proruskih aktivista. Ističe da će se aktivisti u Bundovsku boriti za svoju zemlju, a ne za Moskvu.

"Kada bitka počne niko neće dozvoliti sebi da bude živ zarobljen", kaže ovaj povratnik u selo na istoku Ukrajine.

Opasnost ne preti, kaže, samo njima, oružanim grupama koje se sukobljavaju sa ukrajinskom vojskom, već i onima koji ih podržavaju, koji ih snabdevaju hranom, vodom.

"Ako sada odustanemo, svi će oni biti zaklani ili pretvoreni u robove", ističe ovaj aktivista.

Telegraf navodi da je uzrok ovakvih stavova proruskih aktivista medijska propaganda koju kontroliše Kremlj, a po kojoj su ukrajinski vojnici podigli koncentracione logore u kojima ubijaju aktiviste i prodaju njihove organe.

Prošlo je skoro četiri meseca od kada su proruski aktivisti u dominantno ruskom regionu Donjeck pokrenuli "oružanu pobunu" protiv vlasti u Kijevu.

U trenutku kada početničke pobede jenjavaju, predsednik Ukrajine Petro Porošenko obećava da će do parlamentarnih izbora na jesen slomiti "teroristički ustanak".

Ukoliko ukrajinska vojska preuzme kontrolu nad teritorijom na kojoj je 17. jula, usled granatiranja, pao malezijski putnički avion, Donjeck bi bio opkoljen, a time i ugrožene i samoproglašene "narodne republike" Donjeck i Lugansk.

Pre samo nekoliko dana jedan od vođa aktivista Igor Girkin saopštio je da je Donjeck zvanično u "stanju opsade". Njegov prijatelj, "narodni guverner" Pavel Gubarev obećava novi Staljingrad ukoliko Kijev krene na grad.

Granatiranje u Donjeckoj oblasti, naročito na periferiji gde su proruski aktivisti podigli punktove, je svakodnevno. Međutim, granate padaju i na rusku teritoriju.

U subotu je iz Ukrajine ispaljeno devet granata, koje su eksplodirale nedaleko od sela Mitjakinska, u regionu Rostov u Rusiji. Prema navodima agencija, nije bilo ni žrtava ni materijalne štete.

U međuvremenu je pronađeno još ostataka ljudskih tela i ličnih stvari na mestu pada malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade.

Iako je potraga zvanično prekinuta zbog granatiranja u blizini mesta pada aviona na istoku zemlje, šef međunarodne misije Piter-Jap Albersberg rekao je da je njegov tim od 70 holandskih i australijskih istražitelja ipak tragao za poginulima.

Prema njegovim rečima, potraga za ostacima još oko 80 žrtava na površini od 20 kilometara kvadratnih, mogla bi da potraje nedeljama.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво