Читај ми!

Novi napad na Gazu

Na Bliskom istoku i dalje padaju bombe. Izrael je nastavio da raketira Gazu – uništene su mnoge zgrade, poginulo je na desetine ljudi. Egipatski mirovni plan za Gazu ima šansu da uspe, rekao predsednik Egipta Fatah el Sisi. Izrael ne ide u Kairo na pregovore, tvrde zvaničnici. Ofanziva će trajati koliko god je neophodno, poručio izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Najmanje 47 ljudi izgubilo je život u najnovijem talasu bombardovanja Gaze. Trodnevno primirje, koje je proglašeno juče ujutro, prekršeno je posle samo 90 minuta.

Kako prenosi Rojters, danas su rakete u Gazi uništile jednu džamiju, islamski univerzitet, više kuća i ubile pet članova jedne porodice. Od početka sukoba pre skoro mesec dana poginulo je 1.650 Palestinaca, mahom civila, i 63 izraelska vojnika.

Izrael je naveo da je njihov protivraketni sistem "gvozdena kupola" presreo tri projektila iz Gaze i oborio ih u vazduhu.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da je u stalnom kontaktu s premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom povodom krize u Gazi, a Kongres u Vašingtonu je odobrio pomoć od 225.000.000 dolara za izraelsku "gvozdenu kupolu".

Palestinski zvaničnici navode da je širom Pojasa Gaze bilo više od 150 vazdušnih napada, uključujući i onaj na Islamski univerzitet u gradu Gazi, a teška artiljerijska paljba čuje se i duž granice.

Najžešća bitka dveju strana vodila se nedaleko od Rafe, oko tri kilometra unutar Pojasa Gaze i blizu granice sa Izraelom i Egiptom.

Inače, nestanak izraelskog vojnika Hadara Goldina i teški sukobi koji su usledili prekinuli su primirje koje je trebalo da traje tri dana i otvori put za razgovore u Kairu čiji cilj je dogovor o trajnijem prekidu vatre.

Vojno krilo Hamasa u saopštenju na svom veb-sajtu objavilo je da ne zna za nestalog vojnika ili bilo šta o njegovom kretanju ili okolnostima njegovog nestanka.

Hamas navodi da je moguće da je vojnik ubijen juče oko sat vremena pre početka primirja, u sukobu sa borcima te organizacije sa kojima je centrala izgubila kontakt.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je danas da egipatski plan za okončanje sukoba u Pojasu Gaze ima "pravu šansu" da uspe.

"Egipatska inicijativa predstavlja pravu šansu za okončanje krize i krvoprolića u Gazi", rekao je El Sisi uoči očekivanog dolaska palestinske delegacije u Kairo za nove pregovore o primirju između palestinskog pokreta Hamas i Izraela.

Izrael i Hamas, kao i do sada optužuju se međusobno za prekid humanitarnog primirja.

U međuvremenu, izraelski zvaničnici i mediji nagovestili su da Izrael neće učestvovati u indirektnim pregovorima s Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze, već da planira da smanji intenzitet operacija na osnovu svojih uslova.

Ministar Juval Stajnic potvrdio je da delegacija ne ide u Kairo na pregovore. On je ponovio da je Hamas više puta prekršio ranije prekide vatre i da je to navelo Izrael "na zaključak da s tom organizacijom nema svrhe razgovarati" ni o kakvom sporazumu.

Izraelski mediji su izvestili da se deo snaga već povukao unutar Pojasa Gaze, a deo i preko granice.

Jedan neimenovani zvaničnik rekao je agenciji AP da će izraelska vojska za kratko vreme završiti uništenje tunela Hamasa prokopanih za napade na Izrael.

Izraelski mediji navode da je 31 tunel već uništen i da je misija blizu kraja. Još jedan signal povlačenja snaga unutar Gaze je da je vojska rekla stanovnicima Beit Lahije na severu Pojasa da je bezbedno da se vrate kući.

Pre početka operacije znalo se za 31 tunel, a dodatni tuneli pronađeni su tokom kopnene ofanzive započete 17. jula.

Nakon uništenja tunela izraelska vojska namerava da povuče vojnike i da ih razmesti nekoliko stotina metara pred graničnom ogradom unutar Gaze. Deo vojske će se povući preko granice.

Netanijahu: Ofanziva se nastavlja

U trenutku kada izraelski mediji javljaju o povlačenju vojske iz pojasa Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavljuje da će Izrael nastaviti vojnu operaciju u Pojasu Gaze koliko god je potrebno i sa onoliko snage koliko je neophodno.

"Od početka smo obećali da ćemo vratiti zatišje izraelskim građanima i nastavićemo da delujemo dok ne postignemo taj cilj. Iskoristićemo toliko vremena koliko bude potrebno i upotrebićemo onoliko sile koliko je potrebno", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu.

Netanijahu je precizirao da je Izrael spreman da nastavi borbu protiv palestinskih gerilaca nakon što armija okonča svoju primarnu misiju uništenja tunela prokopanih ispod granice za napade na Izraelce, preneo je Rojters.

"Nakon završetka operacije protiv tunela IDF (izraelska odbrambena armija) će delovati i nastaviti da deluje u sklopu s našim bezbednosnim potrebama i samo u skladu s našim odbrambenim potrebama, dok ne postignemo naš cilj obnove bebezbednosti vama izraelskim građanima", istakao je izraelski premijer.

Netanijahu je, takođe, zapretio da će se islamističkom pokretu Hamas naplatiti "cena koja se ne može podneti", ako se nastave napadi sa palestinske teritorije.

"Ne prihvatamo nastavak pucnjave", rekao je Netanijahu.

Izrael je 8. jula započeo vazdušnu ofanzivu na Gazu, sa obrazloženjem da želi da spreči raketnu paljbu Hamasa na svoju teritoriju.

U međuvremenu je jevrejska država započela i kopnenu ofanzivu, čiji cilj je uništenje Hamasovih prekograničnih tunela koje njegovi borci uglavnom koriste za napade na Izrael.

Izrael je izgubio 63 vojnika i tri civila, a za skoro mesec dana borbi ekstremisti iz Gaze ispalili su više od 3.000 raketa na jevrejsku državu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво