Читај ми!

Ebola brža od mera suzbijanja

Širenje epidemije ebole u zapadnoj Africi je van kontrole, ali može biti zaustavljeno, izjavila je generalna sekretarka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan. Sve zemlje Evrope, uključujući i Srbiju, u potencijalnom riziku od širenja ebole.

Ona je na sastanku u prestonici Gvineje Konakriju sa predsednicima te zemlje, Liberije, Sijera Leonea i Obale Slonovače izrazila zabrinutost zbog širenja smrtonosne epidemije, prenosi Tanjug.

"Zaraza se širi brže od naših napora da je kontrolišemo. Ako situacija nastavi da se pogoršava, posledice mogu biti katastrofalne u smislu izgubljenih života, ali i ozbiljnog socijalno-ekonomskog razaranja i visokog rizika širenja na druge zemlje", rekla je Čanova.

Ona je podsetila da su konstantne mutacije i adaptacije mehanizmi preživljavanja virusa i drugih mikroba i "da zato ne smemo dati priliku ovom virusu da nam priredi dodatna iznenađenja".

Kako su prenele agencije, Čan je napomenula i da se stanovništvo ne nalazi pod visokim rizikom od zaraze, ali je dodala da eboli ne sme da se dozvoli da slobodno cirkuliše.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Dragan Delić izjavio je danas da su sve zemlje Evrope, uključujući i Srbiju, u potencijalnom riziku od širenja ebole.

Delić je rekao da se ne može isključiti mogućnost "ulaska egzotičnih infektivnih bolesti", kao što je ebola, jer ljudi danas putuju sa jednog na drugi kontinent zbog posla i turistički.

Liberija se zajedno sa susednom Gvinejom i Sijera Leoneom bori sa naletom epidemije, u kojoj je od početka godine zaraženo oko 1.200 ljudi, dok je najmanje 670 izgubilo život.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog doticanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po tamošnjoj reci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво