Pilot kriv za pad aviona "Er Alžira"?

Istražitelji veruju da je pilot aviona "Er Alžira", koji se srušio prošle nedelje, pokušao da zaobiđe oluju. Međutim, prerano se vratio na početni kurs i ponovo uleteo u nevreme, objavio je britanski "Miror".

Istražitelji su objašnjavaju da je avion za samo tri minuta pao sa visine nešto veće od 3.000 metara iznad Malija, prenosi Tanjug.

Miror navodi da su istražitelji to utvrdili na osnovu radarskih snimaka.

List dodaje da je avion nestao sa radara nakon što je pilot zatražio dozvolu da promeni kurs da bi izbegao oluju.

Francuski general Žilber Dijender, koji predvodi istragu, kaže da je moguće da je pilot mislio da je potpuno zaobišao oluju i da je hteo da se vrati na prvobitni kurs.

"Nesreća se dogodila prilikom tog manevra", dodaje Dijender.

Francuski ministar spoljni poslova Loran Fabijus nedavno je izjavio da su piloti aviona "Er Alžira" tražili "da se vrate" pre nego što je kontakt izgubljen.

"Ono što sigurno znamo jeste da je vreme bilo loše te noći, da je posada aviona tražila promenu rute, a zatim i da se vrati pre nego što je izgubljen kontakt", rekao je Fabijus novinarima.

Medijima se pre toga obratio i francuski ministar saobraćaja navodeći da će analize crnih kutija iz srušenog aviona možda potrajati "nedeljama".

Dve "crne kutije" iz alžirskog aviona, dopremljene su pre četiri dana u Francusku na analizu.

U međuvremenu, stručnjaci francuske Agencije za istragu i analizu počeli su proces identifikacije 118 žrtava nesreće od kojih su 54 francuski državljani.

Avion se srušio pre osam dana, neposredno po poletanju iz Uagadugua, glavnog grada Burkine Faso, a trebalo je da sleti u Alžir.

Francuski predsednik Fransoa Oland je najavio da će tela svih žrtava iz alžirskog aviona biti prebačena u Francusku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво