Читај ми!

Berlin demantuje pisanje o planu Merkelova–Putin

Nemačka vlada demantovala je pisanje britanskog "Independenta" o tajnom planu kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina za okončanje ukrajinske krize, prema kome bi Evropa priznala Krim u sastavu Rusije, za sigurno snabdevanje ruskim gasom.

"Taj izveštaj je neosnovan", rekla je tabolidu Bild zamenica portparola nemačke vlade Kristijana Virc, demantujući tako saznanja britanskog lista.

I u krugovima nemačke diplomatije o tom planu se ništa ne zna. Nemačka štampa piše da nije jasno ko je takve informacije dostavio "Independentu" i da nemačke sigurnosne snage ne isključuju mogućnost da bi američki izvori mogli biti izvori te informacije.

Istovremeno se, međutim, ukazuje da Independent pripada ruskom oligarhu Aleksandru Lebedevu koji je, "doduše, kritičar Kremlja, ali ipak puno poslova pravi sa Putinovim aparatom moći".

Šef ukrajinske diplomatije Pavle Klimkin je za Bild izjavio da taj plan, i ukoliko bi postojao, ne bi mogao da funkcioniše.

"Krim jeste i ostaje ukrajinski i s tim se ne može trgovati", rekao je šef diplomatije.

Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznavanje Krima u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdevanje ruskim gasom.

Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i obezbeđivanje snažnih ekonomskih podsticaja finansijski osiromašenoj Ukrajini, naročito putem novog energetskog sporazuma koji bi osigurao snabdevanje gasom Ukrajine i Evrope.

I portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nema saznanja da se vode bilo kakvi pregovori i dodao da je malo verovatno da bi SAD ili Britanija pristali da priznaju Krim u sastavu Rusije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи