Читај ми!

Propalo primirje u Gazi, 60 poginulih

Poginule najmanje 62 osobe kada su izraelski tenkovi otvorili vatru na južni deo Pojasa Gaze. Napad je usledio samo nekoliko sati posle početka planiranog trodnevnog primirja. Izraelska vojska saopštila da je primirje okončano. Obama: Smesta osloboditi izraelskog vojnika.

21.33 - Predsednik SAD Barak Obama zatražio je večeras momentalno oslobađanje izraelskog vojnika koji je po svoj prilici zarobljen u sukobu s pripadnicima pokreta Hamas. 

19.49 - Broj Palestinaca poginulih u izraelskom granatiranju južnog dela Pojasa Gaze porastao je na 62, saopštili zvaničnici, prenosi Tanjug.  

14.45 - Broj žrtava u današnjim napadima na Gazu porastao je na 50, saopštili su palestinski zvaničnici, prenosi Raša tudej

13.00 - Ujedinjene nacije pozivaju obe strane da ponovo uspostave primirje, javlja Rojters

12.50 - Izraelska vojska saopštila da je gotovo primirje u Gazi. Moguće da je zarobljen izraelski vojnik, prenosi Rojters.

11.55 - U izraelskom granatiranju kod grada Rafa, u južnom delu Gaze, poginulo je najmanje 40 ljudi, saopštila je lokalna bolnica. 

11.25 - Najmanje 25 osoba ubijeno je kada je Izrael granatirao Pojas Gaze, javlja Rojters

Lekar iz obližnje bolnice Abu Jusef el Nadžar nije izneo detalje o identitetu poginulih, ali je rekao da su stradali u bombardovanju istočno od grade Rafe, na jugu Gaze, prenosi AFP.

Izrael je optužio Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije za kršenje primirja u čijem sklapanju su posredovali SAD i UN, ali nije naveo detalje, javlja Rojters.

Izraelski mediji su, u međuvremenu, javili da su naoružani napadači pucali na izraelske vojnike u području Rafe. Rojters takođe prenosi i da je moguće da je zarobljen jedan izraelski vojnik.

Na jugu Izraela oglasile su se sirene za upozoravanje na opasnost od raketa, ali nema izveštaja o žrtvama ili šteti u toj oblasti.

Humanitarni prekid vatre Izraela i Hamasa počeo je jutros u osam sati po lokalnom vremenu i trebalo je da traje 72 sata.

Dogovor o prekidu vatre saopštili su sinoć Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije.

Nekoliko sati pre stupanja primirja na snagu, 14 palestinaca, uključujući jednu ženu i dvoje dece, poginulo je u Gazi, čime je broj poginulih Palestinaca dospeo na 1.450.

S druge strane, izraelska vojska je saopštila da je na istom području poginulo pet njenih vojnika, čime je broj poginulih izraelskih vojnika dostigao 61.

Saopštenje o prekidu vatre objavili su američki državni sekretar Džon Keri i generalni sekretar UN Ban Kimun.

U međuvremenu su se oglasili Evropska unija i Ujedinjene nacije zatraživši da se ponovo uspostavi primirje u Gazi.

Kako je novinarima rekla portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, u EU žale zbog toga što je krhko primirje prekršeno svega nekoliko sati pošto je uvedeno.

Iz Brisela poručuju da je "apsolutno neophodno" obnoviti primirje, poštovati ga i obustaviti stradanja civila.

Predsednik SAD Barak Obama zatražio je momentalno oslobađanje izraelskog vojnika koji je po svoj prilici zarobljen u sukobu s pripadnicima pokreta Hamas. Ocenio je da će biti teško vratiti na snagu prekid vatre između Hamasa i Izraela koji je danas prekršen.

Međutim, prema njegovim rečima, SAD će nastaviti s naporima da se dođe do novog prekida vatre.  Obama je rekao da je Izrael poštovao dosadašnji prekid, ali da je došlo do njegovog kršenja.

Predsednik SAD je rekao da je veoma tužan zbog onog što se dešava u Gazi i da želi da se učini sve što je moguće da ne ginu palestinski civili.

Nešto ranije, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da će pomoći oslobađanju izraelskog vojnika čije je zarobljavanja dovelo do prekida vatre između Izraela i Hamasa. Kako kaže, prioritet ipak treba da bude ponovno uspostavljanje primirja.

Ako je prekid vatre prekršen jer je kidnapovan jedan izraelski vojnik, neko treba da ima na umu i 70 Palestinaca koji su ubijeni danas. U našim očima, svi ljudi su jednaki, rekao je Davutoglu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво