Читај ми!

Otmice glavni izvor finansija Al Kaide?

Mreža Al Kaida povećala je finansiranje terorističkih operacija zahvaljujući dobijanju najmanje 125 miliona dolara od 2008. godine uglavnom na ime otkupnine od evropskih vlada za oslobođenje talaca, piše "Njujork tajms".

Prema istraživanju objavljenom u utorak, samo u 2013. godini taj iznos dostigao je 66 miliona dolara, preneo je Frans pres.

Podsekretar u američkom ministarstvu finansija Dejvid Koen rekao je 2012. godine da su Al Kaidu osnovali bogati donatori a da su "danas otkupnine za kidnapovane postali najznačajniji izvor finansiranja terorizma", prenosi Tanjug.

"Svaka transakcija ohrabruje narednu", rekao je Koen.

Prema pisanju njujorškog dnevnika, Al Kaida je otvoreno priznala iznenadnu sreću.

"Otimanje talaca predstavlja lak plen, to mogu da opišem kao unosnu trgovinu i dragoceno blago", napisao je lider Al Kaide na Arabijskom poluostrvu Naser al Vuhajši.

Prema njegovim rečima, otkupnina - koja je u poslednjim slučajevima iznosila oko 10 miliona dolara po jednom kidnapovanom, predstavlja i do polovine njegovog raspoloživog budžeta.

Njujork tajms je objavio spisak isplata kompanija Švajcarske, Španije, Austrije i Francuske Al-kaidi islamskog Magreba od 2008. godine u iznosu većem od 90 miliona dolara.

Zabeležene su i dve isplate iz neidentifikovanih izvora.

Somalijski pobunjenici Šebaba dobili su 5,1 milion dolara od Španije, dok je Al Kaida na Arabijskom poluostrvu dobila blizu 30 miliona u dve tranše - iz Katara i Omana, i iz nepoznatog izvora.

AFP navodi da Austrija, Francuska, Nemačka, Italija i Švajcarska poriču da su ikada platile otkupnine za taoce.

Takođe, i francuska nuklearna kompanija "Areva" poriče plaćanje otkupnine.

Međutim, prošle godine je nekadašnji visokorangirani obaveštajni funkcioner rekao francuskoj novinskoj agenciji, zahtevajući anonimnost, da "vlade i kompanije plaćaju u skoro svakom slučaju".

"Uvek postoji otkupnina ili razmena neke vrste: novac, oslobađanje zatvorenika, isporuke oružja", rekao je neimenovani obaveštajac.

SAD i Velika Britanija odbijaju da plate za oslobađanje kidnapovanih državljana, navodi Njujork tajms, dodajući da je samo nekoliko njih spašeno u vojnim akcijama ili je pobeglo.

Međutim, SAD u nekim slučajevima pregovaraju, uključujući nedavnu razmenu pet talibana zatvorenih u Gvantanamu za uhvaćenog američkog vojnika Bovija Bergdala.

Bivša zamenica pomoćnika sekretara za odbranu zadužena za Afriku i ambasadorka u Maliju 2003. kada je Nemačka platila prvu otkupninu Viki Hadlston rekla je da "Evropljani treba da daju odgovore na mnoga pitanja".

"To je potpuno dvolična politika. Oni plate otkupnine i onda poriču da su platili", rekla je ona, dodajući da je to opasno ne samo zato što razvija teroristički pokret, već i zato što čini "sve naše građane podložnim napadu".

AFP dodaje da su lideri Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja prošle godine potpisali sporazum kojim se odbacuje isplata otkupnina teroristima, ali da formalna zabrana nije uvedena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво