Ukrajina, balističkim raketama na pobunjenike

U poslednja dva dana, ukrajinska vojska koristila balističke rakete u napadu na položaje proruskih aktivista, navode američki zvaničnici. Balističke rakete kratkog dometa mogu da nose bojeve glave teške do 450 kilograma, sa potencijalom da usmrte desetine ljudi.

Pozivajući se na izvore iz Pentagona, Si-En-En navodi da je američka vojska u proteklih 48 časova zabeležila ispaljivanje nekoliko balističkih raketa kratkog dometa na teritoriju pod kontrolom proruskih boraca.

Za sada nema zvaničnih reakcija iz Kijeva i Moskve. Postavlja se pitanje kako će reagovati Vašington, koji je do sada snažno podržavao ukrajinsku vladu, ističe američka televizijska mreža.

Ove nedelje, američki zvaničnici su prikazali satelitski snimak navodnog ruskog raketnog napada na ukrajinsku teritoriju. Tvrdi se da su rakete ispaljene 21. i 26. jula, odnosno posle pada malezijskog aviona 17. jula, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da su satelitske snimke o navodnom granatiranju sa ruske teritorije "stvorili američki savetnici povezani sa Kijevom".

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države pridružile su se širim ekonomskim sankcijma koje je ranije uvela Evropska unija.

Kako prenosi Raša tudej, američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije trima velikim ruskim finansijskim institucijama: Moskovskoj banci, Ruskoj poljoprivrednoj banci i VTB banci, kao državnoj kompaniji za brodogradnju.

Zvaničnici SAD naveli su da je sada 30 odsto ruskog bankarskog sektora na meti američkih sankcija.

Glavna funkcija sankcija jeste da se onemoguće finansijskim institucijama da pristupe američkim dužničkim tržištima.

Na meti sankcija je i državna kompanija za brodogradnju iz Sankt Peterburga, firma za odbrambenu tehnologiju, a biće blokirana i buduća prodaja tehnologije ruskoj naftnoj industriji.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da su se ukrajinske vlasti saglasile da prekinu vatru u jugoistočnim regionima i da su spremne za dijalog sa proruskim snagama.

Keri je tu izjavu dao nakon sastanka s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom, prenela je ruska agencija Itartas.

Agencija Rojters javila je da su Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali telefonom i saglasili se da borbe u blizini mesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine treba da budu prekinute.

.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво