"Aligatori" na granici sa Ukrajinom

Ruska vojska uz granicu sa Ukrajinom raspoređuje vojne kamione, tenkove, raketne sisteme i helikoptere tipa K-52, takozvane "aligatore", tvrdi Kijev. Više od 30 civila stradalo u borbama na istoku Ukrajine. Vojska potiskuje proruske aktiviste ka Donjecku i Lugansku. Brisel Moskvi zaveo oštrije ekonomske sankcije.

Ukrajinska vojska potiskuje proruske snage sve dublje prema njihovim uporištima - Donjecku i Lugansku.

Vojska pokušava da potpuno opkoli neka područja koja su sada pod kontrolom proruskih snaga, uključujući mesto pada aviona "Malejža erlajnza", koji se 17. jula srušio sa 298 putnika i članova posade, preneo je Rojters.

Tokom dvodnevnog granatiranja grada Gorlovke u regionu Donjecka na istoku Ukrajine ubijen je 31 civil, saopštile su lokalne vlasti, dok za to krvoproliće ukrajinske trupe i proruske snage krive jedni druge, prenosi Raša tudej.

"Tokom protekla 24 sata, 17 stanovnika Gorlovke među kojima troje dece ubijeno je u centru grada, koji je napadnut artiljerijskom vatrom, dok je 43 civila ranjeno", saopštila je Pres služba gradske uprave.

Zvaničnici grada Gorlovka saopštili su da je sinoć u napadu na taj grad poginulo 14 civila, uključujući petoro dece, dok su vlasti Luganska navele da je petoro ljudi poginulo kad je granata pogodila tamošnji starački dom.

Kako navodi ruska agencija RIA Novosti, u borbama na periferiji gradova Šahtjorsk i Torez ustanici su izgubili kontrolu nad selom Rasipnoe, gde se nalazi deo ostataka srušenog aviona.

Rusija gomila trupe na granici sa Ukrajinom, kaže Andrej Lisenko, portparol ukrajinskog Saveta Nacionalne službe za bezbednost i odbranu, navodeći da ruska vojska grupiše kamione, tenkove, raketne sisteme, ali i nekoliko desetina helikoptera tipa K-52, takozvanih "aligatora", prenosi agencija UN.

U međuvremenu, grupa holandskih i australijskih eksperata nije krenula iz Donjecka ka mestu nesreće na istoku Ukrajine jer se na putu i oko puta koji vodi do mesta pada aviona odvijaju žestoke borbe, navodi se u saopštenju holandskog Ministarstva pravde.

Stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin kaže da bi pokušaj ukrajinskih vojnika da preuzmu kontrolu nad mestom rušenja aviona malezijske avio-kompanije predstavljao kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN.

"Oni pucaju iz dalekometne artiljerije po stambenim oblastima. Ginu desetine civila", ističe stalni predstavnik Rusije pri UN.

Kako izveštava Asošijeted pres, jedna višespratnica pogođena je sa najmanje dve granate, a stanovnici Šahtjorska napuštali su grad u panici.

Široke ekonomske sankcije Rusiji

Evropska unija je usvojila široke ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promeni politiku kad je reč o Ukrajini, saopštili su izvori EU, prenosi AFP.

Kako se navodi, nove mere prevazilaze mere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cenu kontinuirane intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini.

Među novim merama je, pre svega, mogućnost ograničenja pristupa ruskih banaka evropskim tržištima kapitala, što bi moglo da ugrozi preduzeća za pružanje finansijskih usluga koja posluju u Rusiji.

Postignut je i preliminarni dogovor o listi osoba, uključujući saradnike ruskog predsednika Vladimira Putina i kompanija, čija će imovina biti zamrznuta u sklopu pooštravanja sankcija Rusiji, ističu trojica neimenovanih evropskih diplomata.

Kako prenosi Itartas, na listi su, između ostalih, direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnjikov, direktor Spoljne obaveštajne službe Mihail Fratkov i čelnik ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov.

Ubrzo nakon što je EU postigla dogovor o novim merama, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da i SAD pripremaju nove sankcije Rusiji zbog uloge koju ima u raspirivanju krize u Ukrajini, javile su agencije.

"U procesu smo pripreme dodatnih sankcija, zajedno sa Evropom", rekao je Keri novinarima, prenosi AFP.

Keri je, međutim, dodao da ruski predsednik Vladimir Putin još uvek "ima izbora" s obzirom "na njegovu sposobnost da utiče na proruske aktiviste".

U međuvremenu, Rusija je nazvala sankcije Japana Moskvi neprijateljskim i istakla da će to naneti štetu odnosima dveju zemalja.

Japanska vlada je juče objavila da će uvesti dodatne sankcije Rusiji zato što zvanična Moskva nije uticala na ublažavanje konflikta između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine, gde se odvijaju borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, "neobjektivan, pa čak i licemeran".

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava je juče u četvrtom mesečnom izveštaju o stanju u Ukrajini naveo da bi obaranje malezijskog aviona MH-17 iznad Ukrajine moglo da se izjednači sa ratnim zločinom.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво