SAD: Rusija krši nuklearni sporazum

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da krši nuklearni sporazum iz 1987. godine. Optužba pada u vreme novih međusobnih tenzija i odnosi se na testiranje krstarećih raketa.

U jeku rastućih tenzija između SAD i Rusije, SAD je sinoć optužio Rusiju da je prekršio sporazum iz 1987. godine o kontroli nuklearnog oružja testirajući jednu krstareću raketu, prenosi Tanjug.

Neimenovani zvaničnik američke administracije izjavio je da je SAD u nekoliko navrata preneo Rusiji da je to "veoma ozbiljno pitanje" i da ona mora da se pridržava sporazuma i ukloni sve zabranjeno oružje na takav način da se to može proveriti.

"Ohrabrujemo Rusiju da se pridržava sporazuma i ukloni i zabrani svako zabranjeno oružje", izjavio je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, i dodao da je Vašington spreman da odmah počne dijalog s Moskvom kako bi se ona pridržavala svojih obaveza.

Prema njegovim rečima, Vašington je o tom pitanju konsultovao svoje saveznike i Kongres je o tome obavešten.

Zvaničnik je dodao da je tim povodom američki predsednik Barak Obama uputio pismo ruskom kolegi Vladimiru Putinu. Zvaničnik nije naveo kada je pismo upućeno.

Testiranje rakete je bilo pre nekoliko meseci. Vašington je u januaru izrazio zabrinutost i upozorio Moskvu da "postoji mogućnost kršenja sporazuma" koji su SAD i Rusija potpisali 8. decembra 1987. godine.

Njujork tajms je naveo da je Moskva počela testiranje nove rakete 2008. godine.

Sporazum predviđa da SAD i Rusija u roku od tri godine unište balističke i krstareće rakete dometa između 500 do 1.000 kilometara i dometa između 1.000 i 5.000 kilometara.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво