Izraelska borba "do poslednjeg tunela"

Vojne akcije Izraela u Pojasu Gaze trajaće dok svi tuneli Hamasa ne budu uništeni, tvrdi Benjamin Netanijahu. Izrael gađao tri mesta u Gazi, nakon što je na njegovu teritoriju lansirana raketa. Pogođena najveća bolnica u Gazi, a izraelska vojska negira da je odgovorna za to. U današnjim sukobima poginulo najmanje 10, ranjeno 46 ljudi.

Raketa je pogodila jednu zgradu unutar kompleksa u kome se nalazi najveća bolnica u Pojasu Gaze, rekli su zaposleni, javlja AFP.

Policija i palestinski medicinski zvaničnik rekli su da je zapravo bilo više udara, da je pogođen i obližnji park i da je poginulo najmanje 10, a ranjeno 46 ljudi.

Međutim, izraelska vojska je porekla da su njene snage odgovorne za napad na glavnu bolnicu i obližnji park.

Armija je navela da su rakete pogrešno ispalili palestinski ekstremisti i da bi njih trebalo kriviti.

Bombardovanje je ugrozilo relativno primirje u zaraćenom području na početku muslimanskog praznika Ramazanski bajram, prenosi Beta.

Napadi su usledili nakon gotovo 12 sati prekida borbe, dok jačaju međunarodni napori da se okonča tronedeljni napad Izraela na palestinsku teritoriju kojom vlada borbeni oslobodilački pokret Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael mora biti spreman na produženu vojnu kampanju u Pojasu Gaze, koja neće biti završena dok svi "teroristički" tuneli ne budu uništeni.

"Moramo biti spremni na produženu kampanju. Nema pravednijeg rata od ovog. Nećemo završiti operaciju u Gazi dok ne neutrališemo tunele, čija je jedina svrha ubijanje naših građana," naglasio je Netanijahu.

"Izraelski građani ne mogu živeti pod pretnjom raketa i tunela smrti - smrti od gore i od dole", rekao je izraelski premijer.

Naglašava da demilitarizacija Gaze mora biti deo svakog budućeg rešenja za tu palestinsku teritoriju.

Netanijahu je kritikovao saopštenje Saveta bezbednosti UN u kome se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, istakavši da se to saopštenje bavi potrebama terorističke organizacije, a ne Izraela.

Netanijahu je rekao da je Izrael tri puta prihvatio zahtev UN za humanitarno primirje, a da je Hamas svako narušio.

UN pozivaju na hitnu obustavu vatre u sukobu u kojem je poginulo 1.300 Palestinaca, a na izraelskoj strani 43 izraelska vojnika i tri civila.

Izraelska vojska je navela da je pogodila dva raketna lansera i pogon za proizvodnju raketa u centralnoj i severnoj Gazi, pošto je na jug Izraela pala raketa koja nije izazvala štetu.

Najmanje dvoje Palestinaca poginulo je od tenkovske vatre u mestu Džabalija na severu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da od 21.30 u nedelju nije izvodila nikakve napade, ali da su trupe koje deluju na kopnu radile na uništavanju tunela ispod granice koje je Hamas izgradio da bi napadao Izrael.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво