Gaza u ruševinama

Tel Aviv pristao da produži humanitarni prekid vatre, ali Hamas to odbacuje. Više od sto tela izvučeno tokom primirja iz ruševina u Pojasu Gaze. Prethodno je Hamas prekršio primirje, pošto je ispalio rakete na Izrael.

00.30 - Hamas odbacio odluku Izraela da se na 24 sata produži pauza u neprijateljstvu u Gazi, rekavši da izraelski tenkovi moraju prvo da s povuku sa te teritorije.

23.56 - Izraelska vlada, prema rečima jednog njenog zvaničnika, odlučila da produži humanitarni prekid vatre za 24 sata, ali je dodala da će vojska odgovoriti na svaku paljbu iz pojasa Gaze, javljaju svetske agencije.

21.15 - Zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri odbacio je produženje humanitarnog prekida vatre za četiri sata, koje je predložio Izrael, prenosi AFP.

19.40 - Hamas prekršio primirje, ispalivši tri granate na teritoriju Izraela, objavljeno na Tviter nalogu izraelske vojske, prenosi Raša tudej.

17.50 - Izrael pristao da produži primirje za četiri sata, saopšteno iz vlade, prenosi Rojters.

15.55 - Broj žrtava izraelske ofanzive na Pojas Gaze popeo se na 1.000. Samo danas tokom privremenog prekida vatre, iz ruševina širom palestinske enklave izvučeno više od 100 tela, prenosi AFP. 

14.10 - Šefovi diplomatija sedam zemalja pozvali na produženje dvanaestočasovnog primirja, rekao francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, prenosi Rojters.

Izvor iz izraelske vlade saopštilo je da je Tel Aviv pristao na produženje 12-časovnog primirja, javlja Rojters.

Kako javlja AFP, kabinet za bezbednost prihvatio je da za četiri sata produži prekid vatre, do subote u ponoć po lokalnom vremenu.

Više od 1.000 Palestinaca ubijeno je i oko 6.000 je povređeno u Pojasu Gaze od početka izraelske ofanzive protiv Hamasa 8. jula.

Većina njih su civili, prema navodima lokalne službe pomoći.

S izraelske strane 37 vojnika poginulo je u borbama u Gazi i oko nje u istom periodu, kao i dva civila ubijena palestisnkim raketama. Takođe je poginuo jedan tajlandski radnik.

Rano jutros, Izrael i islamistički pokret Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, rekli su da će poštovati privremeni prekid vatre, pošto američki državni sekretar Džon Keri na jučerašnjim razgovorima u Kairu nije uspeo da postigne trajno primirje, navodi AFP.

U satima pre stupanja primirja na snagu u izraelskim vazdušnim napadima poginule su 23 osobe među kojima četvoro dece i jedan radnik hitne pomoći, saopštile su lekarske službe u Gazi.

Kratkotrajno primirje uspostavljeno je nakon što je Izrael odbacio trajno primirje koje je predložio američki državni sekretar Džon Keri.

Diplomatski napori da se uspostavi trajno primirje nastavljeni su u Parizu gde su razgovarali šefovi diplomatija sedam zemalja.

Kako prenosi Rojters, ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske, SAD, Nemačke, Italije, Turske i Katara pozvali su zaraćene strane na produženje primirja.

Keri je juče u Kairu izjavio da Izrael i Hamas treba da usaglase "još neku terminologiju" koja se odnosi na prekid vatre, dodajući da su "naparavili okvirni dogovor" o primirju.

Prema tom predlogu, kada nastupi humanitarno primirje, delegacije Izraela i Hamasa trebalo bi da stignu u Kairo, koji je posredovao u ranijim sukobima između Izraelaca i Palestinaca, na indirektne razgovore koji bi mogli da rezultiraju trajnim sporazumom.

Izraelska vojska pokazala Hamasove tunele

U međuvremenu, izraelska vojska povela je strane novinare u obilazak jednog od brojnih tunela koje je iskopao Hamas, ističući da neće obustaviti akciju u Gazi dok ne uništi sve takve tunele.

Potpukovnik Maks iz izraelske inženjerske brigade i dodao da "postoji nekoliko delova slagalice, uključujući obaveštajne informacije i tehnologiju".

Izrael je ranije saopštio da je otkrivanje i uništavanje očigledno sofisticirane mreže tunela primarni cilj njegovih napada na Gazu koji su počeli 8. jula, a naročito kopnene invazije.

Vojska je u petak prvi put omogućila stranim medijima pristup jednom tunelu dužine više od tri kilometara od sela Kan Junis na jugu Gaze do blizine izraelskog kibuca Nir-Am.

"Dovoljno prostora da muškarac u punoj opremi može da prođe tunelom", dodaje Maks, prenosi AFP.

Hamas je, kako kaže, mogao ovim "tunelom da prebaci na desetine pa čak i stotine terorista na izraelsku stranu pre nego što je otkriven".

Vojska je dosad pronašla 30 tunela i više od 100 otvora koji vode do njih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво