"Dan gneva" u Pojasu Gaze

Hamas i palestinske vlasti pozivaju na "Treću intifadu" pošto su izraelski vojnici ubili jednog od vođa Islamskog džihada i dvojicu njegovih sinova. "Dan gneva" u Pojasu Gaze. Kopnene trupe i pripadnici Hamasa vodili žestoke borbe, saopštili su palestinski zvaničnici.

Izraelska vojska je potvrdila da je gađano više desetina meta, među kojima je i komandni štab Hamasa, prenosi Beta.

Izraelski kabinet za bezbednost trebalo bi danas, osamnaestog dana borbi u Gazi, da odluči da li da proširi operacije u Gazi ili da razmotri predloge za primirje.

Do primirja će teško doći, jer je Hamas pozvao Palestince na "Treću intifadu", posle akcije izraelskih vojnika u kojoj je ubijen jedan od lidera Islamskog džihada i dvojica njegovih sinova. 

Jedan od predloga jeste petodnevno humanitarno primirje tokom kojeg bi Izrael i Hamas pregovarali o novom sporazumu o granicama Gaze koja je pod blokadom, rekao je Hana Amireh iz Palestinske oslobodilačke organizacije na Zapadnoj obali.

Hamas je ranije poručio da neće obustaviti borbe bez međunarodnih garancija da će Egipat i Izrael otvoriti granične prelaze i okončati sedmogodišnju blokadu Pojasa Gaze.

Izrael i Egipat se, međutim, protive ublažavanju blokade, iz straha da bi to povećalo uticaj Hamasa u Gazi.

Svetska zdravstvena organizacija traži otvaranje humanitarnog koridora u Pojasu Gaze kako bi se omogućila evakuacija povređenih i dopremanje lekova.

Kako navode Ujedinjene nacije, od početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze 8. jula oštećene su četiri bolnice, 12 klinika i jedan centar za osobe sa invaliditetom.

"Koridor bi trebalo da osigura bezbedan prevoz povređenih ka izlazu iz Pojasa Gaze gde bi im se ukazivala lekarska pomoć", navodi se u saopštenju UN.

Prema palestinskim izvorima, u Gazi je od početka sukoba 8. jula ubijeno najmanje 808 Palestinaca.

Od početka kopnene ofanzive 17. jula poginula su 32 izraelska vojnika, dok su u Izraelu poginula dva civila i jedan radnik s Tajlanda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво