Crne kutije sa leta MH-17 na analizi

U Holandiju su stigla još dva aviona s posmrtnim ostacima putnika malezijskog aviona oborenog pre nedelju dana u Ukrajini. Holandski stručnjaci kažu da crne kutije sa leta MH-17 jesu oštećene, ali da su podaci sačuvani. Od 298 putnika 193 su bili Holanđani.

U Ajndhoven su iz Harkova po podne stigla dva transportna aviona Holandije i Australije, sa posmrtnim ostacima putnika malezijskog aviona. Crne kutije, koje beleže razgovor u pilotskoj kabini i tehničke podatke leta, analiziraju britanski i holandski stručnjaci.

"Istraživačko odeljenje u Farnborou je jedna od vodećih organizacija sa ogromnim iskustvom kada je reč o informacijama iz crnih kutija. Imaju savremenu laboratoriju i najmoderniju opremu. Moći će da uporede dobijene podatke sa drugim podacima, na primer sa kontrolnog tornja ili sa radara", objašnjava stručnjak za avijaciju Dejvid Dis.

U Ukrajini, na mestu pada malezijskog aviona, stručnjaci za sudsku medicinu Međunarodnog Crvenog krsta počeli su novu istragu.

"Ovde smo da osiguramo poštovanje dostojanstva žrtava i porodica poginulih putnika. Pozivamo sve zainteresovane strane da pomognu da se istraga obavi profesionalno i na vreme", kaže Oran Finigen iz Međunarodnog Crvenog krsta.

Holandija šalje 40 nenaoružanih policajaca na mesto udesa aviona u nastojanju da "dodatno stabilizuje to područje, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

Rusko ministarstvo odbrane oštro demantuje tvrdnje Sjedinjenih Država da su proruski aktivisti umešani u obaranje malezijskog putničkog aviona.

"Sjedinjene Države tvrde da tehnički obaveštajni podaci i satelitski snimci potvrđuju da je raketa kojom je oboren malezijski avion ispaljena sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici. Pitam ih gde su ti podaci i zašto nisu dostupni javnosti", kaže zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

Dok se u okolini Donjecka nastavljaju sukobi proruskih snaga i ukrajinske vojske, u Kijevu je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo ostavku. Na to se odlučio pošto su vladajuću koaliciju napustile nacionalistička stranka Svoboda i partija Udar Vitalija Klička, kako bi omogućile predsedniku Ukrajine da raspiše prevremene izbore.

Za to vreme, Evropska unija priprema takozvanu treću fazu sankcija Rusiji, koja bi, kako se najavljuje, mogla da stupi na snagu do kraja meseca. Sankcije će obuhvatiti osetljive tehnologije, projekat "Južni tok" i rusku odbrambenu industriju. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара