Jacenjuk podneo ostavku na mesto premijera

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo je ostavku na tu funkciju, javile su agencije. Za vršioca dužnosti premijera imenovan dosadašnji potpredsednik vlade Vladimir Grojsman.

Jacenjuk je u parlamentu rekao da ostavku podnosi zbog raspada vladajuće koalicije i blokiranja zakonskih inicijativa, prenosi Tanjug.

"U vezi sa raspadom skupštinske koalicije, kao i sa neprihvatanjem nekoliko važnih predloga zakona, podnosim ostavku", kaže Jacenjuk.

Ističe da će to što se desilo u skupštini imati složene, ako ne i dramtične posledice za zemlju.

"Daj Bože da grešim", poručuje Jacenjuk, a prenosi Itartas.

Ta agencija prenosi da ostavka premijera automatski znači i ostavku čitavog sastava Vlade ali da će aktuelni kabinet ministara raditi do formiranja koalicije u Vrhovnoj radi.

Jacenjuk ističe da se ni u kom slučaju ne može složiti sa koalicijom u kojoj bi bili predstavnici bivše vladajuće Partije regiona svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i Komunističke partije.

"Kakve varijante ima Vlada? Budući da imamo parlamentarno-predsedničku republiku, prva varijanta je da posle raspada jedne koalicije premijer počne proceduru formiranja nove koalicije, a to znači da treba da uzme u koaliciju komuniste i "regione". To neću učiniti ni pod kakvim okolnostima", kaže Jacenjuk.

Jacenjuk je postao premijer Ukrajine pre skoro pet meseci na predlog koalicije stranaka koje su preuzele vlast posle svrgavanja Viktora Janukoviča. Tih pet meseci obeleženo je ruskom ankesijom poluostrva Krim i sukobima na istoku zemlje sa proruskim aktivistima.  

Ruske i ukrajinske agencije javile su ranije da ukrajinska skupština nije stavila na dnevni red predlog unošenja Izmena zakona o budžetu i da poslanici nisu podržali izmenu prihodne strane budžeta, kao ni predlog zakona o reformi sistema upravljanja Jedinstvenim sistemom za transport gasa Ukrajine.

Istupajući pred poslanicima, ministar finansija Aleksandar Šlapak rekao je da od 1. avgusta u budžetu neće biti sredstava za isplatu vojnika u zoni antiterorističke operacije, dodajući da je u martu pri raspodeli sredstava predviđeno da operacija traje do 1.jula.

Za predlog zakona o reformi sistema za distribuciju gasa glasala su samo 94 poslanika.

Posle povlačenja UDAR-a i Slobode iz koalicije, Turčinov je saopštio da prestaje da postoji koalicija Evropski izbor u Radi, u kojoj su u trenutku formiranja bila 262 deputata.

"Proglašavam da prestaje da funkcioniše parlamentarna koalicija Evropski izbor u Vrhovnoj radi sedmog saziva", ističe Turčinov.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je poslanike da nastave da rade na rešavanju važnih pitanja, bez obzira na raspad koalicije.

Da podsetimo, Nacionalistička stranka Svoboda i stranka Udar saopštile su da napuštaju većinsku koaliciju u ukrajinskom parlamentu, kako bi omogućile predsedniku Petru Porošenku da ga raspusti i otpočne proceduru za nove izbore za skupštinu.

Vodeći ukrajinski političari žalili su se kako nije bilo novih parlamentarnih izbora od svrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, u februaru, i kako mnogi od onih koji su ga podržavali ometaju rad zakonodavnog tela, prenosi Rojters.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво