Alžirski avion srušio se u Maliju

Avion alžirske kompanije “Er Alžir” sa 110 putnika i šest članova posade pao u Maliju. Pretpostavlja se da su svi putnici i članovi posade poginuli. Većina putnika bili su francuski državljani. Francuski lovci pronašli ostatke letilice.

21.40 - Uočeni su ostaci aviona u pustinji na severu Malija, na oko 80 kilometara od grada Gosi, saopštio je predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita, prenosi Bi-Bi-Si.

20.05 - Francuski predsednik Fransoa Oland kaže da će Francuska upotrebiti sva vojna sredstva u Maliju, gde ima raspoređene na stotine vojnika, u potrazi za avionom "Er Alžira", prenosi AFP.  

16.45 - Francuski borbeni avioni pronašli u Maliju olupinu alžirskog "md-83", javlja Raša tudej.

16.25 - U periodu od 2007. do 2009, avion "Er Alžira" bio u vlasništvu fudbalskog kluba Real Madrid, preneo španski list Marka.

14.50 - Alžirski zvaničnici potvrdili da se avion koji je leteo iz Burkine Faso za Alžir, srušio, javlja Rojters.

14.30 - Dva francuska borbena aviona krenula u potragu za nestalim alžirskim avionom, rekao portparol fracuske vojske, prenosi Rojters.

Kompanija "Er Alžir" saopštila je da je reč o avionu "md-83", u kome se nalazilo 110 putnika različite nacionalnosti i šest članova posade, koji je leteo za grad Alžir, prenosi Tanjug. Prethodno je jedan zvaničnik kompanije rekao da je reč o "erbasu A-320".

Ministar saobraćaja Francuske Frederik Kuvije rekao je novinarima da su većina putnika u avionu francuski državljani, javlja Rojters

Alžirska avio-kompanija prethodno je saopštila da su navigacione službe izgubile kontakt sa avionom "Er Alžira", koji leti iz Uagadugua u Alžir, 50 minuta nakon što je poleteo.

Avion se u trenutku gubitka kontakta nalazio u vazdušnom prostoru Malija, približavajući se alžirskoj granici.

Od njegove posade je prethodno zatraženo da skrene s putanje zbog loših vremenskih prilika i da bi se izbegao eventualni sudar sa jednom drugom letelicom, na letu Alžir–Bamako.

Kontakt je izgubljen nakon promene kursa aviona.

U saopštenju je navedeno da je, u skladu sa procedurom, kompanija aktivirala mere za vanredne situacije.

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita saopštio je da je u pustinji, na severu, zemlje, pronađena olupina alžirskog aviona.

Tu informaciju je potvrdio i Radio Francuske, koji je preneo izjavu predsednika Kriznog komiteta, koji je posle pada aviona formiran u Burkini Faso.

Ostaci aviona uočeni su iz vazduha na oko 80 kilometara severoistočno od grada Gosi.

Inače, između Uagadugua, glavnog grada Burkine Faso, i Alžira je Mali, gde je u toku plemenski rat.

Jedna francuska zvaničnica je, međutim, saopštila da nije verovatno da su tamošnji ekstremisti oborili avion, pošto nemaju oružje kojim bi to mogli da izvedu.

U februaru ove godine, u Alžiru se dogodila jedna od najtežih nesreća u istoriji vazduhoplovstva te zemlje, kada se vojni avion "c-130", u kojem je bilo 78 ljudi, srušio na planinskom severoistoku zemlje.

Tada je poginulo više od 70 osoba.

Najveće avionske nesreće: 

1. Španija, Tenerife (1977) - 583 poginulih - "boing-747"

2. Japan, planina Fudži (1985) - 520 poginulih - "boing-747"

3. Indija, Nju Delhi (1996) - 349 poginulih - "boing-747"

4. Francuska, okolina Pariza (1974) - 346 poginulih - "dc-10"

5. Irska, Atlanski okean (1985) - 329 poginulih - "boing-747"

6. Saudijska Arabija, Rijad (1980) - 301 poginulih - "l-1011"

7. Istočna Ukrajina (2014) - 295 poginulih - "boing-777"

8. Persijski zaliv (1988) - 290 poginulih - "a-300"

9. Iran, Šahdad (2003) - 275 poginulih - "il-76md"

10. SAD, Čikago (1979) - 273 poginulih - "dc-10" 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво