Читај ми!

Moskva: Gde su dokazi o umešanosti pobunjenika?

Rusija smatra da Vašington nije dao nikakve dokaze da su proruski borci umešani u obaranje malezijskog aviona na istoku Ukrajine.

"Ranije je rečeno da podaci SAD i fotografije iz satelita potvrđuju da je raketa ispaljena iz zone koju kontrolišu separatisti. Pitanje je: Gde su dokazi za to?", rekao je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov za televiziju Rusija 24, prenosi Beta.

Neimenovani visoki zvaničnici američkih obaveštajnih službi u utorak su saopštili da su avion na letu MH-17 greškom oborili proruski separatisti, nedovoljno obučeni za korišćenje ruskih raketa.

"Mnoštvo pitanja postavio sam i Ukrajincima, ali nisam dobio odgovore ni od njih, niti od drugih vlada", rekao je Antonov.

U međuvremenu, Australija je uputila 50 policajaca u London u nameri da ih, kao deo tima Ujedinjenih nacija, prebaci u Ukrajinu, kako bi obezbeđivali mesto na kome se srušio malezijski putnički avion u kojem je poginulo 298 ljudi, među kojima je bilo i Australijanaca.

Australijski premijer Toni Abot rekao je da će ministri spoljnih poslova Australije i Holandije, koja je imala najviše državljana na letu srušenog malezijskog aviona, tražiti od Kijeva da potpiše Memorandum o razumevanju, kojim će međunarodnim policajcima biti dozvoljeno da obezbeđuju mesto udesa aviona u delu zemlje koji kontrolišu pobunjenici.

U međuvremenu su holandski istražitelji koji predvode istragu o obaranju aviona saopštili da su preuzeli podatke sa druge "crne kutije" koja sadrži tehničke podatke o letu i da njima nije neovlašćeno pristupano, javio je Frans pres

Borbe oko Donjecka

Istovremeno, nastavljene su borbe u blizini Donjecka. Naoružana vozila ulaze u gradove Gorilovka i Ilovajsk, rekao je neimenovani predstavnik ukrajinskih snaga.

Artiljerijska vatra čula se na jugu i severozapadu Donjecka tokom noći, a jedna četvrt tog grada ostala je bez struje, dok ukrajinske snage nastavljaju vojnu kampanju protiv proruskih snaga.

Branioci Donjecka naredili su uklanjanje svih vozila sa trga ispred železničke stanice, a lokalne vlasti su objavile da je četvrt Petrovski ostala bez struje zbog oštećenja desetina električnih podstanica, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska naterala je proruske snage da se povuku u svoja dva najveća uporišta – gradove Donjeck i Lugansk, osvojivši uglavnom sela oko njih, pa i neka predgrađa.

EU i SAD za nove sankcije Rusiji

Nemačka vlada veruje da bi Evropska unija do kraja jula mogla da uvede ekonomske sankcije Rusiji, ukoliko Moskva brzo ne preduzme mere za smirivanje situacije na istoku Ukrajine, izjavio je neimenovani izvor iz EU.

Rekao je da je Berlin pre za to da se sankcije Rusiji vremenski ograniče, jer bi to omogućilo vraćanje međusobnih odnosa u normalne tokove, preneo je Rojters.

Ministri inostranih poslova EU će danas prvi put razgovarati o uvođenju sankcija u sektoru ruske ekonomije, poznatim u briselskom žargonu kao "treća faza" sankcija.

Nemački zvaničnik je naveo da bi "prelazak na fazu tri sankcija trebalo da bude sproveden bez problema i da se može očekivati do kraja meseca".

I Bela kuća razmatra uvođenje novih sankcija Moskvi. U saopštenju se ocenjuje da je obaranje dva ukrajinska borbena aviona na istoku zemlje "deo obrasca proruskih boraca koji koriste rusko oružje kako bi ugrozili avione i dalje destabilizovali sukob".

"Oni jedino nisu preuzeli odgovornost za (malezijski avion na letu) MH-17. Mislim da niko u to ne veruje. Kako bilo ko veruje u ono što proruski ustanici ili Rusija kažu u vezi sa ovim kada postoji jasan obrazac opasnosti po ukrajinske avione na istoku zemlje", rekao je zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Ben Rods, prenosi AP.

Vođa proruskih snaga na istoku Ukrajine Aleksandar Hodakovski juče je potvrdio mogućnost da je neka pobunjenička grupa raspolagala raketom za koju Vašington tvrdi da je oborila malezijski putnički avion sa 298 ljudi.

Hodakovski, komandant bataljona Vostok, rekao je da njegova jedinica nikada nije imala raketni sistem "buk", ali nije odbacio mogućnost da je neka druga jedinica možda raspolagala tim oružjem.

On je optužio vlasti u Kijevu da su znale nešto o toj raketi i da su isprovocirale njeno korišćenje time što su namerno sprovodile intenzivne vazdušne napade u toj zoni.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво