Читај ми!

Ukrajina, oborena još dva "suhoja"

Proruske snage oborile dva "suhoja" kod Donjecka. Crveni krst: U Ukrajini se vodi građanski rat. Dan žalosti u Holandiji zbog pada malezijskog aviona. Počela identifikacija žrtava. Moskva bi trebalo da plati cenu podrške aktivistima sa istoka Ukrajine, smatraju holandski premijer i Barak Obama.

21.10 - Vođa proruskih snaga Aleksandar Hodakovski potvrdio je, u intervjuu Rojtersu, mogućnost da je neka pobunjenička grupa raspolagala raketom za koju Vašington tvrdi da je oborila putnički avion sa 298 ljudi.

19.30 - Jedna crna kutija je oštećena, ali se njome nije manipulisalo i podaci su u njoj netaknuti, kažu holandski istražitelji, prenosi AP.

19.05 - Ministar odbrane "Donjecke Narodne Republike" Igor Strelkov izdao je iz bezbednosnih razloga zabranu rada novinara u zonama borbenih akcija, objavila je danas pres-služba DNR.

18.40 - Žestoke borbe su nastavljene na jugoistoku Ukrajine između proruskih i ukrajinskih snaga. Samo u Donjeckoj oblasti tokom današnjeg dana poginulo 11 ljudi, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Itartas.

17.30 - Međunarodni komitet Crvenog krsta smatra da je Ukrajina u građanskom ratu i pozvao obe strane da poštuju zakone rata pošto su civili na udaru, preneo je AFP.

16.40 - Kijev tvrdi da su dva "suhoja" danas oborena "moćnim oružjem" koje pobunjenici nemaju. Avioni su pogođeni dok su leteli na visini od oko 5.000 metara. Kijev tvrdi da su projektili ispaljeni sa ruske teritorije, prenosi agencija Unijan.

16.19 - Prva dva aviona sa posmrtnim ostacima 40 žrtava oborenog malezijskog aviona MH17 sletela su na aerodrom u Ajndhovenu u Holandiji, javlja Tanjug.

15.40 - Ukrajinska vojska pritvorila je saradnika ruske TV stanice Raša tudej i još tri osobe, uključujući i snimatelja novinske agencije Abhazije (ANA njuz), javila je ta agencija. 

13.25 - Proruske snage oborile dva ukrajinska "suhoja su-25", javlja agencija Frans pres. Ukrajinski mediji javljaju da su nedaleko od Donjecka oborena dva "suhoja", kao i da su se piloti katapultirali.

Proruske snage oborile dva vojna aviona "suhoj su-25" kod Donjecka, nedaleko od mesta gde je malezijski putnički avion oboren prošle nedelje, prenosi Rojters. Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je jedan od pilota viđen kako se katapultira, ali da nemaju više informacija.

Prethodno su proruske snage saopštile su da su odstupile od tri naselja i aerodroma u Donjecku, koji su ranije opkolili, tvrdeći da su zauzeli nekoliko sela i da su opkolili grupu ukrajinskih snaga jugoistočno od tog grada na istoku Ukrajine.

"Protivnici neće ulaziti u dubinu grada. Donjeck nije mali Dzeržinsk sa garnizonom od 80 boraca... Pokušaće da nas blokiraju i prinude na povlačenje, po formuli za Slavjansk", rekao je komandant proruskih snaga Igor Strelkov.

Rojters, pozivajući se na ukrajinske vojne zvaničnike, prenosi da se proruske snage povlače ka centru Donjecka.

"U Donjecku su pobunjenici napustili masovno njihove pozicije i otišli ka centralnom delu grada", saopštio je Štab za antiterorističku operaciju u Kijevu, dodajući da se "ne može isključiti da takvo kretanje može značiti da se širi panika i pokuša napustiti mesto oružanog sukoba".

Rojters prenosi tvrdnje stanovnika da se tokom noći čula artiljerijska paljba i da je jedna granata pogodila industrije hemijskih preparata i izazvala požar, koji je kasnije ugašen.

Za to vreme, ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je upozorio da će, ukoliko Kijev nastavi sa nekonstruktivnom pozicijom i ratifikuje sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, Rusija odustati od konsultacija sa Ukrajinom o tekstu sporazuma i preduzeće jednostrane korake radi zaštite svojih nacionalnih ekonomskih interesa.

Ukrajinska agencija Ukrinform izvestila je danas da je poslanička grupa Otadžbina (Batkivščina) u Radi ponovo tražila neodložno pokretanje procedure ratifikacije sporazuma.

Dan žalosti u Holandiji 

U Holandiji je Dan žalosti zbog stradalih u avionu koji je pre nekoliko dana oboren iznad Ukrajine. Tela 40 žrtava stradalih vraćena su danas u domovinu. Od 298 žrtava nesreće, 193 su bili državljani Holandije.

Na aerodromu su ih dočekali brojni ožalošćeni rođaci nastradalih, holandski premijer Mark Rute i kralj Viljem Aleksander.

Avioni sa telima žrtava poleteli su ih Harkova nakon ceremonije kojom je odata pošta žrtvama.

Nakon minuta ćutanja, tela su u drvenim kovčezima do aviona na pisti preneli mladi kadeti. 

Istražitelji Interpola počeli su identifikaciju žrtava, pošto je voz sa telima većine nastradalih stigao u Harkov, grad pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

"U ovom trenutku, imamo ostatke 200 tela, što ne znači da ih nećemo pronaći još. Neka tela šaljemo za Holandiju, jer nema drugog načina da im utvrdimo identitet. Iz poštovanja, tela smo stavili u sanduke", rekao je Jan Teunder, član holandskog istražiteljskog tima.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da će britanski vazduhoplovni stručnjaci analizirati sadržaj "crnih kutija" koje su stigle u Veliku Britaniju.

Predsednik holandske vlade Mark Rute i predsednik SAD Barak Obama razgovarali su telefonom i saglasili se da bi Moskva trebalo da plati cenu podrške proruskim aktivistima sa istoka Ukrajine, navodi Bela kuća u saopštenju.

U međuvremenu, kako prenosi Rojters, neimenovani zvaničnici američkih obaveštajnih službi rekli su da Vašington veruje da su malezijski avion najverovatnije oborili proruski aktivisti sa istoka Ukrajine, i to greškom, ne znajući da je reč o putničkom avionu.

Bivši australijski ministar odbrane je danas u Harkovu, kao specijalni izaslanik premijera, da bi preuzeo tela Australijanaca koji su nastradali prilikom pada aviona prošlog četvrtka.

Za to vreme, nastavlja se i potraga za nestalim malezijskim avionom. Služba za bezbednost transporta pravi mapu dna Indijskog okeana pomoću dva istraživačka broda, pokrivajući 60.000 kvadratnih kilometara, što je ključni korak pred potragu sonarom za nestalim "boingom 777" koja počinje u septembru.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво