Читај ми!

Crne kutije u Britaniji, mobilizacija u Kijevu

Britanski stručnjaci analiziraće sadržaj crnih kutija malezijskog aviona. Proruske snage ranije predale malezijskim stručnjacima dve crne kutije. Voz sa telima žrtava stigao u Harkov. Rusija ponudila pomoć u istrazi.

23.30 - Američki obaveštajci tvrde da nema dokaza da je Moskva direktno umešana u obaranje malezijskog aviona na istoku Ukrajine, prenosi AP.

20.45 - Vlasti u Kijevu saopštile da je započeta krivična istraga protiv ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i jednog moskovskog milionera za koje smatra da su organizovali i finansirali aktiviste u Ukrajini, javlja AFP.

20.15 - Tim istražitelja Interpola u Ukrajini počeo identifikaciju nastradalih, prenosi Tanjug.

17.55 - Na zahtev holandske vlade britanski vazduhoplovni stručnjaci analiziraće sadržaj crnih kutija malezijskog aviona, napisao na Tviteru britanski premijer Dejvid Kameron, prenosi Tanjug.

17.35 - Vrhovna rada odobrila slanje novih trupa na istok Ukrajine. Poslanici Partije regiona negodovali zbog te odluke, posle čega je izbila opšta tuča, javljaju ukrajinski mediji.

15.32 - Vladimir Putin poručio da će Rusija reagovati na približavanje vojne infrastrukture NATO-a granicama Rusije, prenosi Itartas.

14.30 - Holandski premijer: Fundamentalno promenjen stav prema Rusiji.

14.00 - Putin: Rusija će pokušati da utiče na proruske snage u Ukrajini kako bi dozvolili celokupnu istragu na mestu pada aviona, prenosi Rojters

13.17 - Holandija preuzima vođenje istrage o padu malezijskog aviona, javlja Rojters

11.45 - Crne kutije biće poslate u Holandiju, odakle će ih prebaciti u Kuala Lumpur, javlja Gardijan

11.15 - Voz sa telima stradalih u padu malezijskog aviona stigao je u Harkov, javlja Rojters.  

Posle burne sednice Vrhovne rade gde je izbila opšta tuča, ukrajinski poslanici izglasali dodatnu mobilizaciju. Istovremeno, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da će stručnjaci te zemlje analizirati sadržaj crnih kutija malezijskog aviona.

Kameron je na Tviteru naveo da će, na zahtev holandske vlade, britanski eksperti preuzeti podatke za analizu, preneo je AP.

Rano jutros, vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj predao je malezijskim stručnjacima dve crne kutije oborenog putničkog aviona. U sedištu "Donjecke Narodne Republike" potpisan je dokument koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog saveta za nacionalnu bezbednost, pukovnik Muhamed Sakri, novinarima je rekao da su dve crne kutije "u dobrom stanju".

"Želeo bih da iskreno zahvalim gospodinu Borodaju što je na naš zahtev dopustio da preuzmemo dve crne kutije jer su vlasništvo Malezije", rekao je pukovnik Sakri.

Britanski Gardijan izveštava da će crne kutije biti najpre poslate u Holandiju, nakon čega će biti prebačene u Kuala Lumpur.

U međuvremenu, voz hladnjača sa telima poginulih stigao je u Harkov. Tela žrtava leta MH-17 biće predata holandskoj delegaciji, koja će ih avionom prebaciti u Amsterdam, gde će biti identifikovana.

Tela će zatim biti predata njihovim porodicama, a u slučaju stranih državljana, preko službi njihovih zemalja porekla.

Ukrajinske vlasti formirale su u Harkovu istražni centar. Od 298 žrtava nesreće, 193 su bile državljani Holandije.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da se stav Evrope prema Rusiji fundamentalno promenio nakon prošlonedeljnog obaranja aviona, a Evropska unija mora da izvrši pritisak na Moskvu da uradi više kako bi došao kraj sukobima na istoku Ukrajine.

"Mi želimo pravdu, ujedinjeni nastup Evropske unije, ali i pritisak na Rusiju da učini više. Naš prioritet je da dobijemo natrag tela naših državljana, da bude sprovedena nezavisna istraga i da pravda bude zadovoljena", istakao je Rute.

Proruski aktivisti najavili su prekid vatre u radijusu od deset kilometara oko mesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan pristup.

I predsednik Ukrajine Petro Porošenko proglasio je prekid vatre u prečniku od 40 kilometara od mesta pada aviona, dok bude trajala istraga.

Moskva nudi pomoć u istrazi 

Rusija je ponudila pomoć u istrazi pada malezijskog aviona u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusija je spremna da pruži potpunu pomoć u istrazi, uključujući i angažovanje svojih stručnjaka", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, na rasvetljavanju nesreće treba aktivno da radi Međunarodna organizacija civilne avijacije.

Moskva je ujedno pozdravila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine i prekid borbenih dejstava oko mesta nesreće.

I ruski predsednik Vladimir Putin noćas je u razgovoru s holandskim premijerom Markom Ruteom izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja rezolucije.

Pad malezijskog aviona u Ukrajini tema je i današnjeg susreta šefova diplomatija EU, a "veoma važna sednica", kako je ocenila visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, počeće izlaganjem predstavnika Holandije o obaranju putničkog aviona.

Šefica evropske diplomatije izrazila je odlučnost EU, ali i Saveta bezbednosti UN, da pristup mestu gde je avion pao bude omogućen i da tela poginulih budu tretirana prikladno i s poštovanjem.

"Takođe treba da bude sprovedena istraga. Sve informacije koje ste čuli od različitih izvora treba da budu potvrđene i mi sada treba da razmotrimo posledice tog događaja", navela je Eštonova.

Kako je rekla, EU poziva Rusiju da uradi svoj deo i osigura da proruski separatisti u Ukrajini sarađuju s posmatračima i onima koji pokušavaju da istraže mesto nesreće.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво