Читај ми!

FBI plaćao muslimanima za terorizam?

"Hjuman rajts voč" saopštio je da je FBI ohrabrivao, a ponekad i plaćao muslimane da izvode teroristička dela tokom mnogobrojnih "operacija klopki" posle napada 11. septembra 2001.

FBI nije štitio Amerikance, uključujući američke muslimane, od terorističkih pretnji, navedeno je u izveštaju, prenosi Tanjug.

"Policija je preusmerila sprovođenje zakona sa praćenja istinskih pretnji", piše u izveštaju te organizacije.

Uz pomoć Instituta za ljudska prava Univerziteta Kolumbija, ova organizacija je istraživala 27 slučajeva počev od istrage pa sve do suđenja, ispitujući 215 ljudi.

Ispitivani su i one koji su optuženi ili osuđeni u slučajevima u vezi sa terorizmom, njihovi bližnji, advokati odbrane, tužioci i sudije, prenosi AFP.

"U nekim slučajevima, FBI je možda stvarao teroriste od pojedinaca koji su poštovali zakon, predlažući im da preduzmu terorističku akciju ili ohrabrujući ih da deluju u tom pravcu", navodi se u izveštaju.

U ispitanim slučajevima, polovina osuđujućih presuda proistekla je iz "operacija klopki", a u 30 odsto tih slučajeva je skriveni agent igrao aktivnu ulogu u zaveri.

"Hjuman rajts voč" je optužio FBI da često "vrbuje" ljude sa mentalnim problemima ili niskim koeficijentom inteligencije.

"Američka vlada bi trebalo da prestane da tretira američke muslimane kao 'teroriste na čekanju'", zaključuje se u izveštaju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи