Читај ми!

Uzajamne optužbe Moskve i Kijeva

Vladimir Putin kritikuje Kijev za podsticanje sukoba s proruskim aktivistima na istoku Ukrajine. "Šta je dosta, dosta je", kaže Arsenij Jacenjuk, optužujući ruskog lidera da proruske snage snabdeva oružjem.

Rusija čini sve kako bi tim međunarodnih stručnjaka istražio mesto pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, kaže Vladimir Putin.

  Sa sigurnošću možemo reći da do tragedije pada aviona ne bi došlo da nisu obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine 28. juna (kada je prekinut prekid vatre), rekao je Vladimir Putin u video-snimku koji je objavio Kremlj.

Poručuje da niko ne treba i nema pravo da koristi tu tragediju u političke i sebične svrhe.

Putin je ocenio da nije dovoljno prisustvo proruskih aktivista, ukrajinskih snaga i malezijskih stručnjaka na mestu nesreće, već je ocenio kao neophodno dolazak grupe stručnjaka Organizacije za međunarodnu civilnu avijaciju.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Putina da proruske snage na istoku Ukrajine snabdeva oružjem i dodao da bi "Putin trebalo da shvati - šta je dosta, dosta je".

"Rusija je prešla na tamnu stranu, na stranu đavola", naveo je ukrajinski premijer.

Jacenjuk je na konferenciji za štampu rekao: "Ukrajina je spremna da prepusti ulogu koordinatora istrage našim zapadnim partnerima. Taj proces bi mogla da predvodi Holandija".

"Trenutno uopšte ne sumnjamo da je avion oboren. To je najverovatnije učinjeno raketom iz raketnog sistema BUK-M1. Jasno je da ovim sistemom ne mogu da upravljaju pijani proruski teroristi. To su učinili profesionalci", rekao je ukrajinski premijer, ukazujući na to da je zvanična Moskva imala ulogu u obaranju aviona.

Putin je pod sve većim međunarodnim pritiskom da obuzda proruske aktiviste na istoku Ukrajine i omogući međunarodnim inspektorima da istraže mesto nesreće.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame juče je oštro kritikovala Rusiju zbog njene podrške proruskim aktivistima u Ukrajini, koje SAD optužuju da su oborili avion s 298 putnika i članova posade.

Savet bezbednosti UN danas treba da usvoji rezoluciju u kojoj će tražiti od proruskih aktivista da obezbede slobodan pristup mestu gde se srušio avion.

U tekstu rezolucije koji je napisala Australija uz podršku Francuske, pozivaju se "sve zemlje i protagonisti u regionu", među kojima i Rusija, da "u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi" o padu aviona.

Avion "Malejža erlajnsa" s 298 ljudi oboren je u četvrtak, 17. jula, kako se veruje, raketom zemlja-vazduh iznad područja gde su se protekle nedelje vodile žestoke borbe između proruskih aktivista i snaga ukrajinskih vlasti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи